De chemie tussen België en paus Johannes Paulus II

De chemie tussen België en paus Johannes Paulus II

In 1985 werd Johannes Paulus II bijzonder warm onthaald in ons land. Tien jaar later was de magie weg en daagden lang niet zo veel gelovigen op.

België was voor de jonge Karol Wojtyla het land waar zijn studiegenoten hem altijd gul een slaapplaats aanboden tijdens zijn omzwervingen. Tijdens zijn eerste pauselijke bezoek in 1985 werd het ook het land van het vrolijke volksfeest. Maar in 1995, bij de zaligverklaring van pater Damiaan, sloeg de sfeer om. De chemie tussen België en de kerkvader was uitgewerkt.

Niet lang na de oorlog, in 1947, reisde een groepje jonge Polen een warme zomer lang door België, Nederland en Noord-Frankrijk. Soms werkten ze een paar weken tussen de Poolse arbeiders, dan trokken ze weer verder. Eén van die reislustige jongemannen was Karol Wojtyla. Net 27 jaar oud, pas tot priester gewijd en met een razende honger naar nieuwe horizonten en ervaringen.

Hij was enthousiast over onze historische steden en nam contact op met Belgische studievrienden. Wojtyla logeerde een paar dagen bij zijn West-Vlaamse kameraad Valeer Deschacht, die nu eredeken is in Kortijk. ,,Nooit heb ik een betere steak gegeten'', liet de toekomstige paus zich ontvallen over de biefstuk die vader Deschacht - een slager - hem voorschotelde.

De vriendschapsbanden die Wojtyla tijdens zijn twee jaar aan het Belgische College in Rome smeedde - onder andere met Deschacht en Gustaaf Joos - hielden zijn leven lang stand. Toen Wojtyla in 1978 tot nieuwe paus werd verkozen, nodigde hij al zijn Belgische vrienden uit op het Vaticaan om zijn aanstelling te vieren.

In 1973 keerde Wojtyla nog eens terug naar België om als aartsbisschop van Krakau de Heilige Bloedprocessie in Brugge te zien. Niemand had toen in de gaten dat ze stonden te kijken naar de toekomstige paus.

Kus

In 1985 bezocht Wojtyla voor het eerst als paus ons land. De zes dagen in België werden een groot feest. Overal waar de paus kwam, hingen de vlaggen uit, kwamen mensen op straat, baden en klapten ze. Vlaanderen op zijn katholieke best. Ook Johannes Paulus II was in vorm: hij verstond de kunst om met enkele goedgekozen woorden de massa in lichterlaaie te zetten.

Kritische jonge vrouw

Er was maar één dissonant: de jonge studente Véronique Oruba hield een uiterst kritische toespraak voor de paus. Ze hekelde zijn conservatieve standpunten over de geëmancipeerde vrouw, anticonceptie en de sociale wantoestanden in Zuid-Amerika. Weken later kreeg Oruba nog voodoo-poppetjes vol naalden in de bus, maar op de paus zelf maakte ze niet veel indruk. Johannes Paulus II applaudisseerde beleefd, gaf haar een kus op het voorhoofd en vertrok naar zijn volgende afspraak.

Toen de paus in 1995 voor de laatste keer België bezocht, voor de zaligverklaring van Damiaan, was zijn populariteit duidelijk getaand. Het liep mis vanaf het begin: het voor 1994 geplande bezoek aan Tremelo diende afgelast, toen de paus zijn heup brak. Een jaar later verontschuldigde de paus zich uitgebreid, maar het mocht niet baten: de zaligverklaring in de basiliek van Koekelberg werd een flauw aftreksel van het volksfeest dat het had moeten worden.

Zo'n dertigduizend mensen trotseerden de hevige regen boven Koekelberg om de zaligverklaring bij te wonen. Dat was een pak minder volk dan verwacht. Het enthousiasme haperde niet alleen bij de gewone gelovigen, zelfs sommige priesters namen afstand van het pauselijke bezoek.

Terwijl Johannes Paulus II de eigenzinnige Damiaan zalig verklaarde, stonden de jong-socialisten buiten condooms uit te delen, uit protest tegen het felle anticonceptiestandpunt van de paus. Johannes Paulus werd niet langer beschouwd als de vitale, sterke kerel die opkwam voor zwakken, maar als een vermoeide bejaarde.

Gebed voor Boudewijn

Na de zaligverklaring van Damiaan liet de paus de autostoet onverwacht stoppen in Laken waar de paus samen met koningin Fabiola en kardinaal Danneels in de koninklijke crypte ging bidden aan het graf van koning Boudewijn. Daarna werkte hij zich in razende vaart door het verdere programma, en om 20 uur zat hij alweer in het vliegtuig naar Rome. Het laatste bezoek van de paus aan ons land had amper 27 uur geduurd. De magie was verdwenen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees