Wie wordt de grootste Belg?

Phara De Aguirre en Koen Fillet maakten aan het einde van de eerste aflevering van De grootste Belg het ultieme lijstje van tien namen bekend. Eén van hen wordt op 1december verkozen tot de grootste Belg. Ze worden elk verdedigd door een peter of meter:

1Pater Damiaan, peter Jef Vermassen

Volgens Vermassen is Damiaan vandaag meer dan ooit en een bron van inspiratie. Hij zorgde in onmenselijke omstandigheden voor een leprozenkolonie en offerde zijn eigen leven op.

2Ambiorix, peter Patrick De Witte

,,Had Ambiorix - en vooral zijn aartsrivaal Julius Caesar - de Belgen niet zo onuitwisbaar in de geschiedenis geschreven, dan was er zelfs geen sprake van ons land'', zegt De Witte.

3Andreas Vesalius, peter professor Robrecht Van Hee Zonder Vesalius zou de moderne geneeskunde niet zo ver staan. Zonder Vesalius zou er vandaag misschien geen sprake zijn van een CT-scan. Van Hee kent iedere vezel van Vesalius en publiceerde verschillende artikels over hem.

4Peter Paul Rubens, peter Herr Seele

Herr reist Rubens achterna naar het Italiaanse Mantua en probeert in de archieven ook de mens Rubens te doorgronden

5 Paul Jansen, meter Frieda Van Wijck

Frieda Van Wijck over Dr. Paul Janssen. Er zijn weinig Belgen die zoveel betekend hebben voor de wereldgezondheid als Paul Janssen. Samen met zijn team ontdekte hij meer dan 80 geneesmiddelen.

6Eddy Merckx, peter Mark Uytterhoeven

Uytterhoeven heeft natuurlijk bewondering voor de sportieve exploten van Merckx maar bewondert evenzeer de mens. In 1986 heeft Uytterhoeven zijn eerste koersfiets bij Eddy Merckx gekocht. Zijn idool nam zelf de lengtematen van het kader op en sindsdien zijn ze vrienden geworden.

7Gerardus Mercator, peter Dirk Draulans

Dankzij de beroemdste cartograaf uit Rupelmonde kan u ook vandaag nog moeiteloos uw weg vinden. Zonder Mercator was er geen sprake van de GPS of van de naam Amerika.

8Hendrik Conscience, peter Marc Reynebeau Conscience maakte prominent deel uit van de Vlaamse beweging. Tijdens zijn studententijd schreef Mark ooit een artikel over Conscience en de Vlaamse literatuur. Het was zo goed dat het later zelfs gepubliceerd werd in de ,,saaie vakpers'', grapt hij nu.

9Priester Daens, meter Inge Vervotte

Daens is in zijn strijd voor een socialer Vlaanderen vaak tegen de muur gelopen. Hij pleitte voor gereglementeerde arbeidsuren en wou een einde maken aan de uitbuiting van de arbeider door de textielbazen.

10Jacques Brel, peter Johan Verminnen

Verminnen is helemaal weg van Brel. Hij vind hem de grootste chansonnier en performer die ons land ooit heeft gekend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees