Baby proeft smaakverschil

Baby proeft smaakverschil

Foto: © Koen Verheijden

NVT - 'Onderzoeken zijn er unaniem in: je keert als volwassene het liefst terug naar de smaak die je als baby het meest proefde. Daarom is variatie zo belangrijk', zegt VUB-professor Yvan Vandenplas.



'Baby's proeven smaakverschillen. Ook al in het stadium van de moedermelk. Die smaakt niet altijd hetzelfde. Wat de moeder eet, bepaalt de smaak van haar melk. Baby's proeven dat onderscheid. Daarom is het goed dat mama's zelf koken wanneer de baby aan vast voedsel toe is. Ik denk dat baby's een even breed smaakpalet hebben als volwassenen. Alleen scherpe kruiden moet je hen niet voorzetten.'

Vandenplas weet dat Belgische moeders veel koken voor hun baby's. 'In vergelijking met de buurlanden gebruiken wij weinig potjesvoeding. Dus zou die Nederlandse sterrenkok misschien beter kookles komen geven dan zelf zijn voedingslijn op de markt te brengen. Allicht zal er in Nederland een grote afname zijn, bij ons geloof ik er niet zo in.'

Vandenplas gelooft de Nederlandse kok graag wanneer die op basis van zijn onderzoek beweert dat kinderen niet graag zure smaken hebben. 'Dat geldt trouwens ook voor de meeste volwassenen.'

'Toch kun je kinderen een nieuwe smaak opdringen', zegt Siska Pottie van potjesproducent Nutricia. 'Maar ouders haken te snel af. Wanneer een kind eenmaal zijn neus ophaalde voor een nieuwe smaak, zetten de ouders die al niet meer voor. Soms moet je zo'n nieuwe smaak tienmaal voorzetten en dan hapt de baby wel toe.' Nog één vraag voor voedingsproducent Nutricia: waarom ziet die potjesvoeding er zo onsmakelijk uit?

'We mixen het voedsel. Misschien oogt dat niet zo prettig? Enfin, wij doen dat niet zélf. Al ons babyvoedsel wordt elders in Europa gemaakt.'

Corrigeer

MEER NIEUWS