Stadsbestuur zit verveeld met toevloed aan mobilhomes

OOSTENDE - Tijdens de gemeenteraadszitting van vrijdagavond vroeg oppositieraadslid Didier Ramoudt (VLD) aan burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) of hij van plan was iets te doen aan de problematiek rond de toevloed van mobilhomes op de Oostendse randparkings, vooral deze aan het Maria-Hendrikapark.

Zo blijkt dat die rondtrekkende toeristen daar tijdens sommige weekends en vakantiedagen een echte camping van maken, maar volgens het geldende politiereglement mag zo'n kampeerauto slechts 24 uur op een gewone parking blijven staan. In 2004 stelde de lokale politie 479 processen-verbaal op tegen bestuurders van een mobilhome. Dat is bijna een vervijfvoudiging ten opzichte van voorgaande jaren. Tussen 2001 en 2003 werden er op jaarbasis gemiddeld 101 processen-verbaal opgemaakt.

,,In hoofdzaak gaat het om parkeren waar dit voor dergelijke voertuigen verboden is. De meeste vaststellingen gebeurden op de randparking, in de (nabijgelegen) Zinnialaan en Mercatorlaan'', staat in een interne nota van de politie.

,,Wij zijn in deze materie genoodzaakt een soort tweesporenbeleid te hanteren'', reageert burgemeester Vandecasteele. ,,Wij moedigen dergelijke vorm van ,,parking-kamperen'' zeker niet aan - Oostende heeft in totaal amper een dertigtal parkeerplaatsen voor mobilhomes - en bij de aanleg van de randparking werden geen faciliteiten zoals water- en elektriciteitsaansluitingen voorzien. Maar anderzijds is Oostende een toeristenstad en moeten de mensen die hier bijvoorbeeld in het midden van de nacht aankomen toch ergens terecht kunnen.''

,,De cijfers bewijzen het: onze politie houdt een oogje in het zeil en verwijst deze toeristen indien nodig naar de bestaande kampeerterreinen, maar kan ook niet voortdurend op de bewuste parkings gaan patrouilleren'', aldus nog burgemeester Vandecasteele.

Inmiddels zijn in januari weer 20 bestuurders van een kampeerauto bekeurd. In januari vorig jaar waren er dat maar twaalf, in 2003 slechts één.

(RLO)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio