Minister van Mobiliteit: 'Motorongevallen pieken in voorjaar'

Motard verongelukt tijdens eerste lenterit

Motard verongelukt tijdens eerste lenterit

Foto: rr

GALMAARDEN - Een Amerikaanse motorrijder is gistermiddag in het Vlaams-Brabantse Tollembeek gestorven na een botsing met een tractor. Dat de eerste lentedagen een gevaarlijke periode zijn voor motards wordt bevestigd door minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V).

Het is een klassiek fenomeen: bij de eerste zonnestralen in het voorjaar volgen ook de eerste - vaak dramatische - motorongevallen. Zo ook gistermiddag in Tollembeek (Galmaarden). Twee Amerikanen, die gestationeerd zijn op het NAVO-hoofdkwartier SHAPE nabij Bergen, hadden door het zonnige weer net de toestemming gekregen om hun eerste motorrit te maken.

Paul R. (51) en C.J. reden richting Edingen op de Ninoofsesteenweg toen ze een overstekende tractor te laat opmerkten. C.J. kon zich nog net op tijd op de grond werpen. Paul R. reed echter voorop en kwam onder de as van de tractor terecht. De man werd nog even meegesleurd onder het wiel van de tractor en overleed ter plaatse. Over de oorzaak van het ongeval is nog geen duidelijkheid. De jonge bestuurder van de tractor was in shock. Hij staat bekend als een voorzichtige bestuurder.

Opfrissen na winter

Dat er in de lente zoveel ongevallen met motoren gebeuren, wordt bevestigd door minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). Ze woonde gisteren, net als duizend motorliefhebbers, de opfriscursus van de Motorcycle Action Group (Mag) in de Gentse haven bij.

'De motorongevallen pieken in het voorjaar. Dat is des te zorgwekkender als je weet dat de ongevallencijfers bij motorrijders een stuk minder dalen dan de totale cijfers. Voor motoren van minder dan 400 cc noteerden we in de recentste cijfers zelfs een stijging met bijna 10 procent.' In 2008 kwamen er in België 108 motorrijders om het leven, 57 van hen in Vlaanderen.

'Wij denken dat we daar met onze opfriscursus iets tegen kunnen doen', zegt Theo Beeldens van de Mag. 'Vergelijk het met iemand die na maanden met zijn arm uit het gips komt. Die is het niet verleerd van te schrijven, maar zijn handschrift zal een stuk minder vlot zijn. Zo is het ook met onze motorrijders. Na een lange winter, waarin de meesten hun motor in de garage laten en met de auto rijden, komen ze nu weer als motorrijders op de weg. Dat vergt een hele aanpassing.'Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees