Wielergedichten met cartoons van Marec

,,Het Perfecte Verzet" van Patrick Cornillie

ROESELARE/ LICHTERVELDE - Sinds begin dit jaar is Lichterveldenaar Patrick Cornillie educatief medewerker in het Nationaal Wielermuseum in Roeselare. Een uitstekend moment om ,,Het Perfecte Verzet", zijn poëziebundel met veertig wielergedichten voor te stellen.

Het Snot voor Ogen, Demarreren, Knechten of De Man met de Hamer. Het zijn enkele titels van gedichten uit de nieuwe bundel van Patrick Cornillie.

De 45-jarige leraar uit Lichtervelde heeft hierin de perfecte harmonie gevonden tussen zijn twee passies, het schrijven en de wielersport. Cornillie schreef al tien wielerboeken en acht gedichtenbundels en pleegde menig artikel in Cyclo Sprint. Onlangs zette hij een volgende stap in zijn eigen wielerverhaal. Hij is sinds 1 januari de nieuwe educatief medewerker van het Nationaal Wielermuseum in Roeselare.

Dat het wielervirus hem al van kindsbeen af te pakken kreeg, bewijst het openingsgedicht in de bundel: Summer of '69 . ,,Ik vertel er hoe vreemd men opkeek toen ik als achtjarige in 1969 niet reikhalzend uitzag naar kermiskramen en suikerspinnen, het evenement in Lichtervelde. Op de 21ste juli van dat jaar had iedereen het over Armstrong en de landing op de maan. Ik echter zag die dag Eddy Merckx zijn eerste tour winnen!''

,,Nu vinden jongeren hun idolen op het internet, in de muziek en in films. In mijn tijd waren er alleen wielergoden waar je kon naar opkijken. Koersen was wat ik wou, maar zoals bij zovelen waren ook mijn ouders daar niet voor te vinden. Dus behaalde ik braaf mijn diploma's. Maar ik bleef fietsen. Mijn tochten werden gedichten zoals Kemmelberg waarin ik beschrijf hoe ik voor het eerst deze West-Vlaamse reus beklom.''

Wielergoden

In Het Perfecte Verzet bewierookt Cornillie de wielerreuzen van toen, zoals Marc Demeyer, Freddy Maertens en Michel Pollentier. Maar ook sterren van vandaag Erwin Vervecken, Bart Wellens, Peter Farrazijn of Tom Boonen krijgen een literaire behandeling.

De veertig gedichten worden geïllustreerd met tien cartoons van Marec.

Patrick Cornillie publiceert dit jaar samen met Rik Van Walleghem, Michel Wuyts en Frederik Backelandt ook nog de biografie van Torhoutenaar Karel Van Wijnendaele, vader van de Ronde van Vlaanderen en stichter van Sportwereld (in 1912), de voorloper van de sportkatern van Het Nieuwsblad.

,,Het Perfecte Verzet" kost 15,95 euro en is te koop in de boekhandel, het Wielermuseum of via www.pinguinproductions.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio