RTBF doet duizenden Walen panikeren, Verhofstadt gepolst door 'Le Monde'

Vlaanderen was heel even onafhankelijk

brussel - Een deel van Wallonië dacht gisteravond dat Vlaanderen de onafhankelijkheid had uitgeroepen. De RTBF zond gisteren een extra editie van zijn journaal uit over 'de afscheiding.'

Woensdagavond, 20.22 uur. De Franstalige openbare omroep onderbreekt zijn uitzendingen voor een extra journaal. ,,Het Vlaams parlement heeft eenzijdig de onafhankelijkheid van Vlaanderen uitgeroepen'', klinkt het. Een journalist die voor het koninklijk paleis staat, maakt bekend dat koning Albert en koningin Paola vanuit Melsbroek met een legervliegtuig het land verlaten hebben, richtig Kinshasa. De nieuwe Vlaamse hoofdstad zou Mechelen worden, maar die keuze moest later nog bevestigd worden met een referendum.

De eerste reactie komt van gewezen VLD- en N-VA-senator Jean-Marie Dedecker. ,,Mijn ultieme droom wordt gerealiseerd. Na 175 jaar zijn we eindelijk verlost van de koninklijke familie'', klinkt het vanuit de Senaat. Later volgen beelden van op de Grote Markt in Antwerpen waar duizenden mensen aan het vieren zijn.

Waals parlementsvoorzitter Jean-Marie Happart wordt gefilmd terwijl hij het nieuws hoort. ,,We hebben nog altijd Europa nog'', luidt het bedrukt.

Brusselse trams blijken aan een hek op de grens met Vlaanderen te moeten stoppen. De reizigers moeten overstappen op een bus van De Lijn.

Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) komt vol emotie vertellen dat het Vlaams parlement buiten zijn boekje is gegaan. Zangeres Axelle Red vraagt zich af of het om een grap gaat. Ongeruste kijkers kunnen naar een speciaal telefoonnummer bellen. De honderden die dat proberen, krijgen enkel een bezettoon. De server van de RTBF was een tijdlang overbelast. Langzaam komt het fictieve karakter van de uitzending aan het licht. Terwijl Brussels minister Guy Vanhengel (VLD) vanuit de tiende - ondergrondse - bol van het Atomium over een ,,monumentale vergissing'' spreekt, worden kijkers vanaf nu gewaarschuwd door het bericht ,,Ceci est une fiction'' onderaan het scherm.

Kogelvrij vest

Hilarisch wordt het als twee Vlaamse agenten een fax krijgen met de opdracht de taalgrens te gaan controleren. Waarop ze hun chef bellen met de vraag of ze een kogelvrije vest moeten aantrekken.

De nepuitzending met de codenaam Karine & Rebecca was maandenlang voorbereid door journalisten van de RTBF. Volgens bedenker Philippe Dutilleul, die over docu-fictie spreekt, worden communautaire thema's steeds belangrijker. ,,De vrees voor het uiteenvallen van het land leeft. We vroegen ons af wat de reacties zouden zijn als het gebeurt.''

Orson Welles deed het in 1938 voor met de radio-uitzending War of the Worlds over de invasie van Marsmannetjes. De RTBF dacht niet meteen het wereldnieuws te halen, maar de woordvoerder van de premier sprak van ,,een misplaatste grap''. Hij zei dat Le Monde al had gebeld en dat de Amerikaanse zender CNBC de info zou hebben overgenomen als een echt feit.

Minister van Defensie André Flahaut noemde gisteren de uitzending ,,weerzinwekkend en schandalig. Er mag niet gespeeld worden met de instellingen.'' Flahaut vraagt dat de bevoegde voogdijminister de openbare omroep over de zaak tot de orde roept.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees