Politie en bonden op vergadering aandeelhouders

InBev verdedigt aanpak topman

Pierre Everaert, afscheidnemend voorzitter van InBev verdedigde gisteren op de aandeelhouders- vergadering vurig de aanpak van ceo Carlos Brito (foto). ,,De Braziliaanse dominantie bij InBev is gewild", gaf Everaert aan. Politie en vakbonden stonden voor de deur, maar incidenten bleven uit.

In West-Europa was er geen margeverbetering'', zette Carlos Brito meteen de toon die verwees naar de verbetering in Noord-Amerika. Daar was Brito een korte periode zoneverantwoordelijke tussen zijn ceo-schap van AmBev en dat van InBev. Precies zijn succes in Noord-Amerika maakte dat hij in december 2005 al geroepen werd om ceo van InBev te worden, zei Pierre Everaert, afscheidnemend voorzitter van InBev. Zero based budgetting , beter benutten van de brouwerijen (in Noord-Amerika werden er twee gesloten) en efficiënter beloningssysteem, gaf Brito aan. ,,De mensen handelen er nu alsof het geld die de firma uitgeeft, hun geld is'', zei Brito die wees op de nieuwe cultuur. Die strikte kostencultuur en focus op efficiency wordt in West-Europa toegepast. Centraal- en Oost-Europa is het volgende doelwit.

Brito en Everaert verdedigden de herstructureringen in België waar de brouwerij Hoegaarden sluit, bij Belle-Vue ingegrepen wordt, IT wordt uitbesteed en financiële diensten naar Centraal-Europa worden overgeheveld. ,,Dit doen we niet lichtzinnig maar is gebaseerd op gewone zakelijke logica. Als we taken wegnemen, kunnen de lokale ploegen zich meer toeleggen op het commercieel succes van hun producten.'' Volgens Brito moet er opnieuw omzetgroei komen in West-Europa en dat betekent investeringen. Het geld daarvoor moet uit kostenbesparingen komen.

Geen probleem

Brito is de rechterhand van Marcel Telles (AmBev) en de facto de sterke man in de raad van bestuur van InBev. De Braziliaanse dominantie bij InBev is gewild, gaf Everaert aan. ,,AmBev is een excellent bedrijf. Ze hebben dagelijks 12.000 mensen op de weg, zijn gewoon grote organisaties aan te sturen in plaats van enkele grossiers. Hun uitvoeringscapaciteit is een duidelijke inbreng in de fusie, we kenden die en wilden die.''

Aan het eind van de rit wordt InBev daardoor een groep met sterke Braziliaanse kleur. Daartegenover staat een gedemoraliseerde Belgische organisatie. Gisteren maakte De Post bekend dat het Pierre Winand (39), vice-president financiën voor West-Europa van InBev, aantrekt. Hoe de InBev-families aankijken tegen het verlies aan Belgische identiteit is niet duidelijk. De bestuurders hebben er alvast geen probleem mee. Waarnemers hebben vooral problemen met de manier waarop InBev te werk gaat. Of Brito de timing van de stijging van de bierprijs in België goed vindt. ,,Goede vraag'', luidde het.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees