Speurders hopen doder Joe snel te pakken in Polen

Gsm verklikt tweede dader

Gsm verklikt tweede dader

Foto: © AFP

De twee jonge Polen die Joe Van Holsbeeck vermoordden, waren op 12 april al heel de dag op rooftocht. De jonge Pool die de mp3-steler stal nadat zijn kompaan Joe had doodgestoken, heeft dat aan de politie verklaard. De tweede dader verbergt zich in Polen, maar de politie hoopt hem de komende uren al te pakken te krijgen door zijn gsm-gebruik.

Volgens onze bronnen is de opgepakte dader een Poolse zigeunerjongen van 16, 5 jaar die Marius heet, de jongeman die op de camerabeelden een Nike-sweater aan heeft. Ook zijn voortvluchtige kompaan, die Joe Van Holsbeeck de dodelijke messteken toebracht, zou een jonge Poolse zigeuner zijn. Hij zit in allicht in Polen. Zijn gsm werd er al getraceerd en de speurders hopen hem in de komende uren te pakken te krijgen.

Marius bekende volgens onze bronnen maandag dat hij de mp3-speler van Joe meegriste, nadat zijn kompaan Joe met vijf messteken had doodgestoken.

Marius en zijn ouders blijken al sinds 2000 illegaal in ons land te verblijven - moeder en vader zouden in het zwart werken. Als zij hun zoon aangaven, moesten ze allicht ook het land verlaten.

Marius zelf volgde een opleiding garagist in de beroepsscholen in Anderlecht. Volgens zijn leraars was hij een relatief goeie student, maar hij was al vier keer in aanraking gekomen met het gerecht wegens diefstallen én diefstal met geweld.

Op bezoek in de paasvakantie

De voortvluchtige dader zou bij het begin van de vakantie vanuit Polen op bezoek zijn gekomen bij Marius. Hij verbleef elders in de stad. Meteen na de feiten zou hij terug naar Polen gevlucht zijn, terwijl Marius na de paasvakantie gewoon naar school ging. Daar werd hij maandag om 16.30 uur door de politie opgepakt. Een lid van het onderwijzend personeel had hem herkend op nieuwe, scherpe camerabeelden uit het metrostation Beurs.

Net zoals na de aanslagen in Londen had de metrobrigade van de Brusselse federale politie de camerabeelden na de moord op Joe langer dan normaal bewaard. Ze berekenden de vluchtroute

Die beelden waren veel scherper dan diegene die tevoren verspreid waren. ,,We hebben ons laten leiden door de aanslagen van Londen'', zegt hoofdcommissaris Jo De Cuyper van de metrobrigade van de federale politie. ,,De Britse collega's hadden ons gezegd dat zij na elke grote misdaad of aanslag in de buurt van de metro automatisch de camerabeelden langer bewaarden dan de twee dagen dat we dat normaal doen.'' De politie deed dat ook na de moord op Joe. Ze berekenden aan de hand van de vluchtroute van de daders de verschillende metrostations waar ze hadden kunnen naartoe vluchten. Na het bekijken van 250 uren film vonden de speurders wat ze zochten: scherpe beelden van de moordenaars van Joe. De identificatie was uren later al een feit.

In gesloten instelling

Marius is gisteren door de jeugdrechter geplaatst in de gesloten instelling van Kasteelbrakel. Daar blijft hij zeker al 75 dagen zitten. Tegen die tijd moet hij een medisch en psychologisch onderzoek ondergaan hebben. Dan beslist de rechter wat verder met hem gebeurt. De jeugdrechter zal pas na de arrestatie van de tweede dader beslissen of de twee als volwassenen worden berecht. Want om die beslissing te kunnen nemen, moet de exacte rol die de twee in de zaak speelden, eerst vaststaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees