Vrienden drugsdode voor de rechter

KRUIBEKE - Voor de correctionele rechtbank van Dendermonde is gisteren het proces gestart tegen drie jongeren uit Kruibeke en een vierde jongeman uit Zwijndrecht. Ze worden verantwoordelijk geacht voor de dood van hun vriend Wesley Van Landeghem (24) tijdens een drugsparty in zijn huis aan de Mertsenstraat in Kruibeke midden juni vorig jaar.

De vier betichten zaten voor de dood van hun vriend vorig jaar enkele weken in voorarrest. Glenn Van C. (24), Ken C. (22), Kevin M. (22) uit Kruibeke en Ben R. (27) uit Zwijndrecht staan nu terecht voor schuldig verzuim en het afleveren van speed met als gevolg de dood van Wesley Van Landeghem. Tijdens de drugsparty waar al heel wat cannabis werd gerookt, deden ze in een glas cola een dosis speed. Wesley dronk twee slokken en werd onwel. Hulp werd niet geboden. De vier sloegen op de vlucht en toen ze later terugkwamen, was hun vriend al overleden.

Op het proces kwamen de verdachten gisteren nog niet aan het woord, wel de twee deskundige artsen die in opdracht van het gerecht de dood van Wesley Van Landeghem onderzochten. Zij kwamen tot de vaststelling dat de drugdode stierf door een enorme stijging van zijn lichaamstemperatuur. Hoe groot de dosis speed was die dat veroorzaakt heeft, bleek moeilijker te achterhalen. De artsen waren wel van oordeel dat de hoeveelheid drugs die ze in het lichaam van het slachtoffer vonden dodelijk kon zijn, ook al is dat slechts zelden het geval.

De combinatie van de speed met cannabis en cafeïne in de cola kan wel versterkend hebben gewerkt. Doorslaggevend was de vaststelling dat als Wesley Van Landeghem tijdig medische hulp had gekregen, hij nagenoeg zeker nog had geleefd. Op 20 juni wordt het proces voortgezet. Dan komen het openbaar ministerie en de verdediging aan bod. (DBS)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio