Stedelijk zwembad ontvangt straks 10 miljoenste bezoeker

Zwembad bestaat 30 jaar

Zwembad bestaat 30 jaar

In het stedelijk zwembad van Oostende, dat zijn 30-jarig bestaan viert, worden tal van activiteiten georganiseerd. Foto: © Veo

OOSTENDE - Het stedelijk zwembad van Oostende bestaat in mei dertig jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag worden er vanaf vanavond tal van activiteiten georganiseerd. Het wordt een mix van gratis toegangsacties, internationale zwemwedstrijden, tentoonstellingen, duik- en roei-initiaties, enz.

De eerste plannen voor de bouw van een nieuw zwembad langs de Koninginnelaan dateren van 1965 onder impuls van toenmalig schepen Jan Felix. De realisatie ervan gebeurde pas 11 jaar later, op 29 mei 1976.

,,Dat zorgde toen voor een kleine schok bij de bevolking.Het voor die tijd heel moderne gebouw kwam in de plaats van een groene open vlakte en er was aanvankelijk geen beplanting rond. Nu, 30 jaar later, bewijst het zwembad nog altijd zijn waarde. De vorm en techniek van het zwembad is zo goed als gelijk gebleven, wat bewijst dat dit zwembad toen enorm vooruitstrevend was'', zegt schepen van Sport Bourgoignie.

Opmerkelijk in het Oostendse zwembad is dat het zwembad gevuld is met zeewater. Via in totaal twee kilometer buizen, die drie meter onder het strand liggen, wordt er zeewater binnengetrokken. Onder het zwembad wordt dit zeewater in een complex van kabels en buizen gefilterd en gedesinfecteerd via onder meer bufferbakken en drie grote zandfilters. In deze 'catacomben' van het zwembad wordt het water ook drie keer gecontroleerd op chloor en PH.

Het zwembad zelf heeft een lengte van 50,02 meter en bevat acht banen. Bij de oprichting was dit goed voor de titel 'olympisch zwembad'. ,,Vandaag moet men echter tien banen hebben om deze titel te bezitten. Dit zwembad voldoet wel nog aan de eisen om een Europees kampioenschap te organiseren'', aldus zwembadbeheerder Daniël Bossier. ,,Naast het binnen- en buitenzwembad kan je ook terecht in het relaxatiecentrum met solarium, sauna, stoombad, hydro- en manuele massage en hydro-jet relax. Ieder jaar tellen we hier zo'n 340.000 bezoekers. Rond de zomer verwelkomen we onze 10 miljoenste gast.''

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio