Doodrijder bedevaarder krijgt twee jaar rijverbod

GEEL - De politierechter in Turnhout legde Jan M. (26) uit Geel een rijverbod op van twee jaar. Hij joeg op 1 mei vorig jaar een jongeman uit Geel de dood in. Twee andere bedevaarders raakten verminkt.

Jan M. had na een nachtje stappen in de discotheek Reflex in Westerlo een vriend naar huis gebracht. Rond 5 uur besliste hij om terug naar de dancing te rijden. Hij had er een meisje leren kennen, maar was haar nummer vergeten te vragen. Hij besloot dan ook fors het gaspedaal in te duwen.

Aan de Antwerpseweg in Geel liep het fout. Met een snelheid van minstens 130 km per uur boorde zijn voertuig zich in de wagen van de familie P. Marc P., zijn zoon Kevin en hun neef Kim waren met hun auto een geschikte parkeerplaats aan het zoeken om vanaf Geel-Punt een voettocht naar Scherpenheuvel te kunnen maken.

De klap was enorm. De wagen van de familie P. werd tegen de gevel van twee huizen gekatapulteerd en werd helemaal opengereten. De inzittenden werden uit hun voertuig geslingerd. Ze droegen geen veiligheidsgordel, maar de rechter betwijfelde of het dragen van een gordel enig verschil had uitgemaakt. Kim P. overleefde het ongeval niet.

Schadeclaim

Ook voor de andere inzittenden was de tol zwaar. Kevin P. is blijvend invalide en moet mogelijk de rest van zijn leven in een verpleegtehuis worden verzorgd. Ook Marc P. liep blijvende letsels op. ,,Wie zich op de openbare weg begeeft, aanvaardt een zeker risico", sprak de rechter. ,,Was de bestuurder voorzichtiger geweest, dan was dit ongeval nooit gebeurd."

De rechtbank veroordeelde de doodrijder tot 24 maanden celstraf, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, en 1.100 euro boete. Jan M. kreeg een rijverbod van twee jaar en moet nadien opnieuw theoretische en praktische examens afleggen en een psychologisch onderzoek ondergaan. Een deskundige moet de letsels bij de burgerlijke partijen in kaart brengen. Hun schadeclaim loopt in de miljoenen euro. (IMA)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio