Leopold I kwam België binnen via strand

Leopold I kwam België binnen via strand

Erfgoedconsulent Jan Van Acker herdenkt de komst van Leopold I, 175 jaar geleden. Foto: © VHI

VEURNE/ DE PANNE - Koning Albert komt op 17 juli naar Veurne en gaat daarna naar De Panne. Hij legt zo de omgekeerde weg af van zijn voorganger en eerste koning van België, Leopold I. ,,Het staat zo goed als vast dat Leopold in 1831 in Adinkerke arriveerde via de strandweg. Nadien kreeg hij in Veurne zijn eerste maaltijd op Belgische bodem'', zegt erfgoedconsulent Jan Van Acker.

,,Leopold voer vanuit Engeland naar Calais. Van daar reed hij met de koets via Duinkerke naar Adinkerke. Hij deed dat via het strand, want dat was de beste verbinding. Bij de grens werd Leopold ontvangen door Belgische politici en militairen. Een 10-jarig meisje, Pauline l'Olivier, overhandigde hem bloemen'', aldus Van Acker.

De zon op tafel

,,Van Adinkerke reed Leopold via de Veurnestraat naar Veurne. Daar bood de kolonel van de burgerwacht, Louis Ollevier, in zijn huis - nu klooster der Blauwe Nonnen - een copieuze maaltijd aan. Ollevier was één van de rijkste en machtigste mannen van Veurne. Op het menu stonden champagne, kreeft, krab, Nieuwpoortse tongen en Veurne-Ambachtse haan. Nadien werd nog een grote goudbruine rijsttaart op tafel gezet. Waarop Leopold zei : ,,Monsieur, les Flamands ont mis le soleil sur table.''

Van Veurne reisde Leopold via Oostende, waar hij overnachtte, naar Brussel voor de eedaflegging.

De beweringen dat Leopold langs het kanaal van Duinkerke of via Bray-dunes naar ons land kwam, doet Van Acker af als onwaarschijnlijk. ,,Die wegen waren zeer slecht voor koetsen. Dat hij via de strand reisde blijkt uit diverse getuigenissen en uit briefwisseling van Leopold zelf en van generaal Belliard.''

Eén en ander blijkt uit een interessante tentoonstelling in het Veurnse Landshuis. Koning Albert II bezoekt die expo maandag, dag op dag 175 jaar na Leopolds bezoek, voor hij de herdenkingsplechtigheid in De Panne bijwoont.

(MMA)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio