Food

Beter koken met oude en nieuwe smaakmakers

Kruiden kleuren je keuken

Kruiden kleuren je  keuken

Foto: © rr

Koken zonder knoflook? Bijna ondenkbaar. Ook tijm en basilicum komen vanzelf in onze kookpotten terecht. Het kruidenrekje staat vol potjes en we durven al eens verse koriander of citroengras gebruiken. Nooit was koken met kruiden zo populair, ook in kookboeken. PLaZa helpt u een beetje op weg.

Wat is een kruid en wat een specerij? Het onderscheid is subtiel. De planten die we nu kruiden noemen, groeien in een gematigd klimaat. Specerijen zijn afkomstig van tropische planten. Maar omdat die steeds vaker ook bij ons worden geteeld, vervaagt het onderscheid tussen de twee soorten planten.

Wie graag kookt, vindt het heerlijk dat er steeds meer kruiden (ook uit verre landen) in onze winkels en warenhuizen verkrijgbaar zijn. Kaneel en gember zijn niet meer vreemd en binnenkort gebruiken we ook shisoblad en wormkruid. Verse kruiden geven natuurlijk een betere smaak dan gedroogde, maar die laatste zijn nu eenmaal zeer handig voor het dagelijkse gebruik in de keuken.

Kruiden gebruik je om geur en smaak aan de gerechten toe te voegen, niet om te gaan overheersen. Spring er dus niet te kwistig mee om en zoek de goede balans. Denk ook aan je gezondheid: kruiden bevorderen de spijsvertering en zorgen voor meer vitaminen en mineralen die we zo dringend nodig hebben.

Corrigeer