Food

Voorgeproefd: Verfijnde luxe

Voorgeproefd: Verfijnde luxe

Foto: © srd

Restaurantgids GaultMillau noemt Shamrock ,,een juweeltje, een droom''. Collega's en gastronomen zeggen dat Claude De Beyter (56) een van de beste chefs van het land is. En toch moet hij het al een paar jaren zonder de Michelinster stellen die hij daarvoor 27 jaar lang mocht koesteren.

De entree is koninklijk. Vooraf geniet je van de rustig uitgeplooide heuvels van de Vlaamse Ardennen. Dan rijd je over een brede oprijlaan tussen de fameuze tuinen, getekend door landschapsarchitect Wirtz, naar een schattig landhuis in Engelse stijl, een ,,manor'', zoals ze daar zeggen. Het is hotel en restaurant tegelijk, een ,,hostellerie'', zoals ze hier zeggen. De vijf kamers zijn dit jaar vernieuwd.

Claude en Livine De Beyter kennen wat van verfijnde luxe. Bij hen kom je voor de kunst van het tafelen, vooral heerlijk als je op het terras kunt zitten, met uitzicht op de tuinen. De chef beoefent intussen de kunst van het koken. Je moet alleen nog maar een heldere bouillon van nieroogkreeftjes oplepelen en je weet het al: dit is een klassieke keuken, maar dan eigenzinnig en inventief bewerkt.

Na een gestoomde griet met asperges en spinazie en een lamszadel dat met gedroogde kruiden uit de tuin is ingewreven, ben je overtuigd van de eerbied die De Beyter voor zijn producten heeft: de pure eerlijke smaak primeert. Daarom ligt er ook zo weinig saus op het bord maar komt men voor elk gerecht met de sauskom rond. Je neemt zoveel je zelf wil.

In het dikke wijnboek staan uitsluitend Franse wijnen, de meeste kosten meer dan 50 euro. Alle grote klassiekers, ook de duurste, liggen in de kelder. Voor luxe moet je betalen, maar een folieke mag wel eens.

Van de kaart kosten de gerechten 25 tot 40 euro, voor de menu's betaal je 60 tot 93 euro (128 met wijnen inbegrepen). (AP)

op het bord
9/10 bediening 9/10 sfeer 10/10

Shamrock, Ommegangstraat 148, Maarkedal, tel. 055- 21.55.29, www.host- shamrock.be.

Corrigeer