Roep om meer veiligheid en minder wapens na zinloze moord in Oostende

Doodgestoken voor een sigaret

Doodgestoken voor een sigaret

Op het Marie-Joséplein vormen tastbare herinneringen aan Bart Bonroy een hartverscheurend decor. Foto: © veo

oostende - In Oostende en ver daarbuiten wordt gerouwd om de zinloze dood van de 18-jarige Bart Bonroy. Een banale discussie over een sigaret is hem zaterdagochtend in hartje Oostende fataal geworden. Het slachtoffer kreeg het aan de stok met Kenny Bolle (18), die hem met een mes neerstak.

Jilles Coopman zou zaterdag zijn achttiende verjaardag vieren, en was dat met vrienden gaan vieren in Oostende. Rond 3.30 uur stond hij met zijn vriend Bart Bonroy aan het Marie Joseeplein, in de buurt van het casino Cursaal. Ze werden aangesproken door een groepje jongeren, onder wie Kenny Bolle, een vage kennis van Jilles Coopman.

Er onspon zich een discussie, waarschijnlijk over het al dan niet geven van een sigaret. Andere bronnen beweren dat de twist ging over een taxirit die de jongeren niet wilden delen. Er werd gespuwd en geduwd, en op een bepaald ogenblik haalde Kenny Bolle een mes boven. Hij haalde uit naar Jilles Coopman. Bart Bonroy zag wat gebeurde, wilde tussenkomen en werd vol door het mes geraakt toen Bolle opnieuw uithaalde.Toen hij zag wat hij had aangericht, vluchtte hij weg.

Het was Jilles Coopman, die zelf ook een jaap van het mes had gekregen, die de hulpdiensten verwittigde. Hij bleef met zijn zwaargewonde vriend praten tot die het bewustzijn verloor. Ze werden allebei in allerijl overgebracht naar het AZ Damiaan in Oostende, waar Bart Bonroy nog diezelfde voormiddag overleed aan zijn verwondingen. Jilles Coopman mocht zaterdagnamiddag al het ziekenhuis verlaten.

Niemand zag iets

Het Marie-Joséplein is een van de drukke tram- en busstations vlakbij het uitgaanscentrum van de stad en een vaste standplaats voor taxi's. Toch merkte zaterdagochtend bijna niemand welk drama zich er afspeelde.

Taxichauffeur Didier Debruyne van de Oostendse Taxibond, die vlakbij het plein stond, zag de hulpdiensten aankomen. ,,Een snelle hulpwagen van het Medisch Urgentieteam en twee ambulances kwamen met volle snelheid aangereden. Ook de politie was onmiddellijk ter plaatse. We hadden geen flauw benul van wat er gebeurd was. Niemand van onze taxichauffeurs had iets opgemerkt of gezien.''

Geen verleden

De politie kon de dader van de steekpartij vrij vlug traceren. Jilles Coopman kende Kenny Bolle nog van vroeger. Zaterdagvoormiddag pakte de politie hem thuis op. De onderzoeksrechter hield hem aan. Morgen, dinsdag, verschijnt hij voor de raadkamer in Brugge.

Kenny Bolle heeft geen gerechtelijk verleden en kwam niet in aanraking met de jeugdrechter. Hij komt uit een normaal gezin met twee hardwerkende ouders, volgens burgemeester Jean Vande Casteele (SP.A) van Oostende.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees