Portret van geschorste korpschef Peter De Wolf

De man die zichzelf in de vernieling reed

De man die zichzelf in de vernieling reed

Foto: © BELGA

GENT - Een politieman met uitzonderlijke gaven, noemen zijn vrienden hem. Maar Peter De Wolf is tegelijk een moeilijk te leiden projectiel, dat zichzelf niet altijd onder controle heeft. Het fuifbeest heeft de professional nu de kop gekost.

'Jullie kennen mij allemaal. Ik ben een man met een reputatie. Ik drink graag een pint en ik heb geen schrik van de vrouwen. Zo ben ik nu eenmaal. En het is niet omdat ik hoofdcommissaris ben geworden dat ik zal veranderen.' Helemaal letterlijk is het niet, maar dat was de boodschap waarmee Peter De Wolf na zijn aanstelling zijn manschappen ging toespreken. Bij alle afdelingen van de Gentse politie ging hij zich persoonlijk voorstellen. 'En hij was zijn eigen joviale zelf', zegt een politieman. 'Een mens met kwaliteiten én met gebreken.'

De gebreken van De Wolf zijn in Gent al lang een publiek geheim. Hij drinkt te graag. Hij is een fuifbeest. Een echte macho ook. Maar tegelijk wordt hij door velen aanzien als een intelligent en bekwaam politieman. Toen er vorig jaar een opvolger moest worden gezocht voor Freddy Carlier als hoofd van de Gentse politie, stak De Wolf bij de examens met kop en schouders boven de andere kandidaten uit. En omdat het verschil zo groot was, werd er met een spons over zijn woelige Gentse verleden gewreven.

'Mensen kunnen veranderen', oordeelden ze binnen de commissie die de kandidaten moest beoordelen. Burgemeester Daniël Termont nam hem voor de benoeming naar verluidt zelfs nog even apart om hem op het hart te drukken dat hij voorzichtig moest zijn en zich goed moest omringen.

Korpschef worden in Gent. Het was voor Peter De Wolf - een geboren Gentenaar - altijd al de grote droom. Al van toen hij einde jaren zeventig zijn opwachting maakte bij de Gentse politie. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn vader en grootvader. Die waren ook allebei politieman in Gent, maar waren nooit tot de hoogste trap van de hiërarchie geraakt. Bovendien betekende de benoeming voor De Wolf een terugkeer langs de grote poort, nadat hij tien jaar tevoren langs een achterdeurtje uit Gent was vertrokken.

We spreken dan midden jaren negentig. Het Gentse politiekorps zit in een diepe put na een reeks schandalen. Een jonge groep verse krachten zou vanuit het puin aan een nieuw korps beginnen te bouwen. De Wolf was een van de jonge wolven. Hij belandde al snel aan het hoofd van de interventiedienst, het hart van de politie. De Wolf boekte snel resultaat. Maar zijn onstuimige gedrag zorgde er ook voor dat hij zwaar in aanvaring kwam met toenmalig korpschef Freddy Carlier.

Carlier, een voormalig onderwijzer, kon het rebelse gedrag van zijn officier niet appreciëren. 'We kenden De Wolf als de man die met zijn hemd open en zijn botten op tafel achter het bureau zat. En zo bleef zitten. Wie er ook binnenkwam', vertelt een politieman. De Wolf, dat is de man die rookt, ook als dat niet mag. Die drinkt, terwijl hij weet dat hij nog met de auto moet rijden. Carlier werd het op de duur zo beu dat hij De Wolf verbande naar het commissariaat Oostakker.

Vandaar trok De Wolf naar Brussel om aan een nieuwe carrière binnen de politie te beginnen. Het duurde tot na de politiehervorming voor hij weer naar Gent kwam. Niet naar de lokale politie, maar als directeur-coördinator, een nieuw gecreëerde positie om de samenwerking tussen de lokale korpsen te stroomlijnen. Tot hij vorig jaar zijn droom kon realiseren.

'Peter is jammer genoeg zelfdestructief', zeggen zijn vrienden. 'Hij slaagt er telkens opnieuw in om de kansen die hij krijgt, zelf kapot te slaan. En goede raad slaat hij in de wind.'

Glenn Audenaert, hoofd van de Brusselse federale politie en een vriend van De Wolf, zegt het zo: 'Peter is iemand met uitzonderlijke kwaliteiten en met uitzonderlijke zwaktes. Als het klopt wat nu gezegd wordt, dan is hij er niet in geslaagd om zichzelf tegen zichzelf te beschermen. Zonde is dat. Zowel voor hem als voor de politie. Ik heb verdriet voor mijn vriend. Maar het is onvergeeflijk.'

Of hij nog eens een nieuwe kans zal krijgen, moet de toekomst duidelijk maken. Maar een nieuwe comeback wordt heel erg moeilijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees