ING en BCC zeggen contract op met trouwe 60-plussers

,,Hospitalisatieverzekering wordt onbetaalbaar''

,,Hospitalisatieverzekering wordt onbetaalbaar''

,,Je kan je afvragen of de tarieven nog wel interessant zijn als je moet worden opgenomen'', zegt Lucie Gosseye uit Brakel. Foto: © srd

,,Mijn hospitalisatieverzekering wordt onbetaalbaar. Nadat ik meer dan 20 jaar klant ben geweest, zegt ING de verzekering eenzijdig op, bij mij en 1.200 andere klanten, meestal zestigers. Wij staan met de rug tegen de muur. Dat vind ik ongehoord.'' Lucie Gosseye (62) uit Brakel is een van de gedupeerden van de almaar meer verlieslatende sector van de hospitalisatieverzekeringen.

Het regende gisteren klachten op de redactie van het VRT-programma Ombudsman na de uitzending over wanpraktijken in de hospitalisatieverzekeringen. 1.200 trouwe klanten van de Bank Card Company kregen in april een brief in de bus waarbij de onderneming de hospitalisatieverzekering opzegt. Volgens de BCC wil verzekeraar ING het samenwerkingscontract niet verlengen. ING is nu toch bereid de hospitalisatieverzekering voort te zetten maar mits een forse premieverhoging.

,,De prijsstijging kan tellen. Vanaf 60 jaar betaal je voortaan 40 euro maandelijks, vanaf 65 jaar 70 euro maandelijks. Je kan je afvragen of zulke tarieven nog wel interessant zijn als je moet worden opgenomen'', zegt Lucie Gosseye. De vrouw ergert zich vooral aan de toon van de brief. ,,De verzekeraar schrijft dat wij wellicht niet akkoord zouden gaan met een premieverhoging en zegt daarom het contract op. Wij krijgen als jarenlange klant zelfs geen kans om onze mening te zeggen. Plots kan er nu toch een nieuw contract worden gesloten maar wij zullen aanzienlijk meer moeten betalen. Met mijn weduwepensioen is dat een ongepland grote uitgave. Op mijn leeftijd kan ik nergens meer terecht. Dat is niet fair. De jongste premie bedroeg al 370 euro voor een jaar, dat is een verdrievoudiging in twaalf jaar tijd. Nu zal het nog veel duurder worden.''

Verboden koppelverkoop

Wettelijk kan ING weinig worden aangewreven. Verzekeringsondernemingen zijn verplicht op zijn minst zelfbedruipend te zijn. De hospitalisatieverzekeringen van ING waren daarentegen fors verlieslatend.

Dat is echter niet de fout van de klanten. De meeste klanten kochten midden jaren '80 een kredietkaart bij Eurocard, waarbij hen tegen het voordelige bedrag van 3.550 frank een hospitalisatieverzekering werd aangeboden. Eurocard sloot daarvoor een contract met de verzekeringsmaatschappij RVS. Later ging dit contract over van De Vaderlandsche naar ING. In 1993 mocht de Bank Card Company (BCC), waarin Eurocard werd opgenomen, de hospitalisatieverzekeringen niet langer aanbieden omdat dit een vorm was van verboden koppelverkoop. De klanten konden blijven genieten van hun voordelen maar voor de betrokken bedrijven werd het kostenplaatje almaar duurder omdat ze geen nieuwe, jonge en dus gunstige klanten konden aantrekken.

Collectieve verzekering

Bij ING zit men verveeld met de zaak. ,,Wij waren niet langer rendabel omdat wij geen nieuwe klanten hadden. De premieverhoging is absoluut noodzakelijk om het risico beheersbaar te maken. Wij hebben al onze individuele polissen doorverkocht aan DKV. ING doet uitsluitend nog collectieve hospitalisatieverzekeringen. Ook voor deze groep van oudere klanten wordt nu een collectieve verzekering aangeboden'', zegt Ilse De Muyer, woordvoerster.

Het voorval maakt veel klanten van andere verzekeringen ongerust. Ook daar broedt men op forse premieverhogingen. Test-Aankoop spande vorig jaar een proces aan tegen DKV toen die 60-plussers een premieverhoging voor de hospitalisatiepremie wou aanrekenen. Deze handeling was in strijd met de antidiscriminatiewet. De rechtbank gaf TA gelijk en veroordeelde DKV voor het misbruik van een tariefverschil op basis van de leeftijd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees