Broer van Kim en Ken lanceert oproep bij herdenking aan Asiadok

,,Zeg ons waar mijn broer is''

ANTWERPEN - Het was gisteren dag op dag elf jaar geleden dat Kim (12) en Ken (9) Heyrman verdwenen. Het lichaam van Kim werd een maand later teruggevonden in het Antwerpse Asiadok. De familie van het vermoorde meisje hield dinsdagavond samen met vrienden en sympathisanten van de Witte Comités een herdenkingsplechtigheid aan het koude dokwater. ,,Ik vraag aan de dader waar mijn broer Ken is'', sprak de 12-jarige Axel dapper.

Kim en Ken verdwenen op 4 januari 1994 in Antwerpen. Op 11 februari werd Kim teruggevonden in het Asiadok. Het meisje was misbruikt en vermoord.

,,De autopsie wees uit dat ze nog dezelfde dag van haar ontvoering is vermoord'', weet moeder Tiny Mast. Haar zoon Ken is nog altijd spoorloos.

Op dit moment onderzoekt het gerecht of er een link is naar de Franse seriedoder Michel Fourniret (62). Begin juli 2004 vroeg het Antwerpse parket aan de speurders van de cel Fourniret om het DNA van de seriedoder te vergelijken met DNA-sporen op het lichaam van Kim Heyrman. ,,We hebben daar nog niets van gehoord. Dergelijke onderzoeken duren helaas lang'', zegt Tiny Mast.

Op de herdenking dinsdagavond nam broer Axel het woord. ,,Ik vraag aan de dader waar mijn broer Ken is. Zo kunnen mijn broertje Julian (3) en ik ooit van hem afscheid nemen. Ik vraag ook een minuut stilte voor de slachtoffers in Azië en vooral voor alle broertjes en zusjes daar'', zei de jongen.

Op de plek waar het lichaam van Kim is bovengehaald werd met de hulp van havenschepen Leo Delwaide een monument voor Kim en Ken opgericht met vier beelden en een hartje in het midden. De aanwezigen legden gisteren bloemen neer bij de beelden.

Tiny Mast en haar ex-man Rudi Heyrman hebben nog altijd een discussie over wat er met de as van Kim moet gebeuren. Kim is gecremeerd en haar urne werd bijgezet in het columbarium van het Antwerpse Schoonselhof. Eind februari verstrijkt de concessie.

Moeder Tiny Mast wil dat de as van Kim wordt uitgestrooid. ,,Dat is altijd al de bedoeling geweest. Het was Kims wens. Bij de dood van haar grootmoeder kwam dat ter sprake. Ze wilde niet begraven worden, maar uitgestrooid zodat ze kon terugkeren als vogeltje of vlindertje.''

Vader Heyrman wil de concessie verlengen met 25 jaar, maar heeft daarvoor de handtekening nodig van zij ex. ,,De urne in de nis is belangrijk. Het is haar laatste rustplaats. Ik ga er geregeld naartoe en zorg dat er verse bloemetjes liggen.''

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio