Circus Giro

Giro 2011 wordt onmenselijk zwaar

Giro 2011 wordt onmenselijk zwaar

Foto: afp

Zwaar. Loodzwaar. Dat is het wat de Giro volgend jaar biedt. In een poging uit de omknelling te raken van de Tour kiest organisator Angelo Zomegnan voor 8 aankomsten bergop.

Organisator Angelo Zomegnan heeft niets begrepen van de lessen over een moderner wielrennen met een menselijker gelaat. Wie het tracé van de 94ste editie ontleedt, kan niet anders dan vaststellen dat het hem geen bal interesseert wat voor wrakken hij in de terminus in Milaan aantreft. Als de Giro maar bloedstollend spectaculair is.

Want dan overstijgt de Giro het doodgewone en wordt er in andere landen ook over gepraat. Dat hij daarmee topvedetten afstoot die zich willen voorbereiden op de Tour de France, dat heeft hij nog niet in de gaten. Dit is iets voor berggeiten, bij voorkeur gemzen die het Italiaans als voertaal hebben. Genre Vincenzo Nibali, de laureaat van de jongste Vuelta, de Siciliaan die samen met de controversiële Riccardo Riccò (Di Luca staat nog niet in zijn gratie) het Italiaanse wielrennen uit het moeras moet trekken.

Een sprinter, genre Mark Cavendish, kan in de laars (deze editie staat in het teken van het 150-jarige bestaan van Italië) bijzonder weinig gaan uitmeten. Er zijn amper vlakke ritten. Naast acht aankomsten bergop zijn er ook nog drie tijdritten. Een ploegenchrono van bijna 22 km op de openingsdag in Turijn, een individuele tijdrit van bijna 33 km naar het eindstation Milaan en tussendoor nog eens een bergtijdrit (12,7 km) van Belluno naar Nevegal.

Zomegnan haalt de schouders op bij opmerkingen als zou de Giro te zwaar zijn. 'We hebben de moed dingen te doen die de anderen niet durven. Door slaafs de andere ronden te volgen, maak je het verschil niet. Neen, dit is geen recreatieve trip voor bankbedienden. Wie geen klimpartijen, afdalingen, het gevecht tegen de wind of regen wil, is in mei niet op zijn plaats bij ons. Ben ik duidelijk?'

Sean Yates, ploegleider bij Team Sky, was al even duidelijk: 'Wie de Tour wil winnen, blijft weg uit Italië.'

Clowns

Voor de geoefende Italiaanse wielertoerist: de Etna, Montevergine di Mercogliane, de Grossglockner, de Colle delle Fenestre... het zit er allemaal in. In 2012 wordt het in principe nog gekker. Dan zou de Giro 2012 in Washington DC starten, alleen talmen de Amerikanen iets te lang volgens Zomegnan. 'Er staan andere steden klaar. We kunnen niet wachten tot januari om een beslissing te nemen.'

It's all about money. En dat verzamel je zoals organisator RCS het best door spektakel te bieden. En desnoods 25 kilometer onverharde weg in te lassen. Want dat geeft een hausse aan televisiekijkers, en zo verzamel je meer geld uit de advertenties... De renners blijven de clowns van het circus Giro want er is ook een overdosis aan transfers. 'Om de historische plaatsen te verbinden', meent Zomegnan.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.