Danny Pieters (N-VA) nieuwe voorzitter van 'af te schaffen Senaat'

Danny Pieters (N-VA) nieuwe voorzitter van 'af te schaffen Senaat'

Foto: belga

Niet alleen de benoeming van Flahaut doet wenkbrauwen fronsen, ook het feit dat N-VA'er Danny Pieters als eerste Vlaams-nationalist verkozen werd tot Senaatsvoorzitter, is hoogst merkwaardig. De nieuwe voorzitter wil de Senaat eigenlijk het liefst zo snel mogelijk afschaffen.

'Het klopt', zei Pieters vlak na zijn benoeming toen hem gevraagd werd naar zijn ijver om de Senaat af te schaffen. 'Wij aanvaarden de situatie zoals ze is, maar alleen om vanaf nu een en ander te kunnen veranderen', aldus de KUL-professor.

Of de afschaffing van de Senaat er al voor morgen in zit, is echter iets anders. Zo stak Pieters tijdens zijn speech niet onder stoelen of banken dat hij de regels wil veranderen. Maar niet zonder een akkoord van alle senatoren, voegde hij er voorzichtig aan toe. Langs Vlaamse kant wordt dat niet echt problematisch - SP.A-fractieleider Johan Vande Lanotte is nu al een bondgenoot. Maar langs Franstalige kant zal het heel wat meer moeite kosten.

Niet geheel onverwacht werd de aanstelling van Pieters trouwens door verschillende Franstalige fracties gecontesteerd. Zo onthield de MR zich - nota bene de partij van Pieters' voorganger Armand De Decker - net zoals Ecolo en Groen! dat ook deden.

Pieters zelf probeerde zoveel mogelijk te zalven, al kon hij het niet helemaal laten. 'Ik zal mij tot het uiterste inspannen om nooit te provoceren of nodeloos aanstoot te geven', zei hij in zijn openingstoespraak. 'Maar tegelijk vraag ik u allen ook respect op te brengen voor mijn fundamentele waarden, en mij niet te dwingen handelingen te stellen die ingaan tegen mijn intiemste overtuiging.'

Meteen herinnerde hij eraan dat de liberaal Emmanuel De Cloedt in 1913 voor het eerst Nederlands sprak in de Senaat. 'Driekwart eeuw geleden werd dat nog omschreven als séparatisme parlementaire', aldus Pieters.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees