Ouders vermoord meisje klagen wraakzuchtig jurylid aan

ETTERBEEK - De ouders van de vermoorde Barbara Van Oordt dienen een klacht in tegen een van de juryleden: die bazuint rond dat hij de hele jury heeft gemanipuleerd.

Het assisenproces eind 2003 tegen Nordine Guertit zou er een worden waarvan de uitspraak al bij voorbaat vastlag. Alle bewijzen wezen in dezelfde richting: de zijne. Hij was het ex-vriendje van slachtoffer Barbara Van Oordt uit Etterbeek, hij had een sleutel, hij liet zijn DNA achter op het mes waarmee de jonge vrouw onthoofd werd... Maar aan het einde van de rit kwam er een grote verrassing uit de bus: zes juryleden vonden hem schuldig, zes anderen niet. Het resultaat: vrijspraak.

Meteen nadien wezen de ouders van Barbara naar jurylid nummer zes. Ze waren ervan overtuigd dat die een vreemde rol had gespeeld. 'Ook ik had tijdens het proces vragen bij de houding van dat ene juryulid', zegt advocaat Rolan Menschaert, die de burgerlijke partij vertegenwoordigde. 'Hij stelde vreemde vragen. Hij ging tegen de stroom in. Had ik toen geweten wat ik nu weet, dan had ik hem gewraakt.'

Hij doelt daarmee op de verklaringen van het betrokken jurylid in de krant De Morgen enkele weken geleden. Daarin vertelde Siegfried Debbaudt dat hij de andere juryleden bewust heeft gemanipuleerd om de beklaagde vrij te krijgen. Het was zijn manier om wraak te nemen op het Belgische gerecht, want daarmee had hij nog een appeltje te schillen. Zijn vader, die een trouw aanhanger van collaborateur Léon Degrelle zou zijn geweest, werd begin jaren tachtig aangehouden en veroordeeld. 'Ten onrechte', volgens Debbaudt.

De ouders van Van Oordt hebben nu een klacht ingediend tegen het jurylid wegens schending van het beraad. Niet voor manipulatie van de jury, want dat is niet strafbaar. 'Of zijn hele verhaal waar is, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Maar hij had gewoon zijn mond moeten houden', zegt Menschaert. 'Als hij in stilte had genoten van zijn succes, dan had hij de ouders van Barbara niet extra tot slachtoffer gemaakt. Zijn spreken maakt van hem naast een manipulator ook nog eens een smeerlap.'

Debbaudt riskeert een celstraf van acht dagen tot zes maanden.

(SDB)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees