Catalpa ideaal voor terrastuin

Snoeien, die geweldige trompetboom

Snoeien, die geweldige trompetboom
Catalpa's zijn prachtige tuinbomen. Alleen, als u ze ongesnoeid laat, worden ze erg groot. Gelukkig laten ze zich makkelijk terugsnoeien. Maar dan liefst wel met het juiste gereedschap en de nodige wondverzorging achteraf.

De trompetboom of Catalpa bignonioides is een ideale terrasboom. In het voorjaar, wanneer elk straaltje zon gewaardeerd wordt, laat hij ze volop doordringen tussen zijn nog kale takken. Zijn grote bladeren vormen pas bij het begin van de zomer een zo goed als zondicht scherm. Zijn hoog opgestoken kroon laat de lage najaarszon dan weer doordringen tot in het uiterste hoekje van het terras.

De Catalpa vraagt flink wat ruimte. Ongesnoeid wordt de boom tien meter hoog, met een doormeter van achttien meter. Vooral die grote doormeter speelt stadstuinen wel eens parten. Toch mag dat geen reden zijn om deze prachtige boom niet aan te planten. Hij laat zich namelijk perfect snoeien. Doe dat van in een jong stadium. Op die manier krijgt hij de allure van een knotboom: een boom met gesteltakken waarop steeds opnieuw jonge scheuten ontstaan die u naar wens jaarlijks of om de paar jaar afsnoeit.

Perfect snoeien

Snoeien doet u bij voorkeur op het einde van de winter. Zo geniet u volop van zijn mooi winterbeeld en bent u nog ruimschoots op tijd om hem zonder verlies van kostbaar plantensap in zijn blootje te zetten.

Gebruik steeds scherp snoeigereedschap. Snoeischaar, takkenschaar en snoeizaag komen allemaal aan de beurt. Met de snoeischaar verwijdert u het dunne hout, met de takkenschaar takken tot 5 cm en met de snoeizaag worden alle dikkere takken verwijderd. Snoeiwonden van meer dan 5 cm doormeter dekt u af met een wondafdekmiddel zoals Drawipasof Gardiflor Past (Compo) of Magnicur Pasta (Bayer). Het beschermt tegen indringen van parasieten en helpt de wond snel te overgroeien.

Hou de boom gezond

Hebt u meerdere Catalpa's in de tuin, ontsmet uw snoeigereedschap dan telkens als u een boom hebt afgewerkt door de snijvlakken in een oplossing van bijvoorbeeld Bordeauxse pap of een ander fungicide te dompelen. Catalpa's zijn namelijk erg gevoelig aan verwelkingsgziekte. De schimmel die de ziekte veroorzaakt, woekert in de grond maar kan ook van boom tot boom worden overgedragen. Besmette bomen laten delen van hun kruin afsterven en leggen soms zelfs helemaal het loodje. Bestrijding is zo goed als onmogelijk. De aarde waarin de boom staat, zou helemaal moeten worden ontsmet. Daarom vervangt u een aan deze ziekte gestorven Catalpa ook niet door een nieuw exemplaar. Dat zou zonder meer opnieuw besmet raken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees