Na vier jaar nog eens een geboorte in Vlaanderens kleinste dorp

Ze zijn nu met tachtig in Herstappe

© © Karel hemerijckx

In zijn eindejaartoespraak vorig jaar had de burgemeester van Herstappe jonge koppels opgeroepen aan kinderen te beginnen. Vlaanderens kleinste dorp gehoorzaamde. Op tweede kerstdag is Elise Bollen geboren. Nu zijn ze met tachtig in Herstappe.

Sophie Henneau en Paul De Meyer

Herstappe haalt normaal maar om de zes jaar eens het nieuws: telkens als er burgemeesterverkiezingen zijn. In de middagjournaals krijg je dan bijna live de uitslag van Herstappe mee. Hier moesten de vorige keer zeventig stemmen geteld worden, voor een gemeenteraad van zeven man. Wat dus betekent dat één op de tien kiesgerechtigden hier een politiek mandaat heeft. Altijd is Serge Louwet de burgemeester.

Louwet noemde het bezoek van Sinterklaas aan zijn dorp als een van zijn belangrijkste realisaties tijdens zijn vorige legislatuur. Daaraan voelde je al dat de burgemeester snakte naar meer kinderen in zijn dorp. Er werd toen niet echt gehoor aan gegeven. Het was al van 2005 geleden dat hier nog eens een vader zijn kind kwam aangeven op het gemeentehuis.

Dat gemeentehuis zit hier trouwens onder hetzelfde dak als het postkantoor en de politie. Om maar eens de kleinigheid van Herstappe te schetsen. Het is echt niet veel: 28 huizen verdeeld over twee straten. Gooi die pruts dan toch bij bijvoorbeeld buurgemeente Tongeren, opper je dan. Maar dat kan niet. Herstappe is een Limburgse faciliteitengemeente en moet daarom autonoom blijven.

Een faciliteitengemeente, dat betekent dus een taalgemengde samenleving. Volgens de burgemeester is dat net de sterkte van zijn dorp. 'De meesten zijn hier perfect tweetalig. Het maakt hen zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. Vanuit Brussel, Luik en Hasselt trekken ze aan onze mensen om ginds te gaan werken. Wie dat doet, verhuist dan ook vaak naar daar.'

Om verzekerd te blijven van voldoende inwoners porde de burgemeester in zijn nieuwjaarsspeech van vorig jaar de jonge koppels aan kindjes te kopen. Zijn schepen van Jeugd en Cultuur Tanja Bellefroid (27) gaf gehoor aan die oproep. Op tweede kerstdag beviel ze van haar eerste kindje, dochtertje Elise Bollen - 51 centimeter groot, 3 kilo dik.

Meelevend dorp

'Mijn man en ik hebben gewoon de natuur haar gang laten gaan en ik was vrij snel zwanger. Heel het dorp leefde intens mee. Telkens als ik buitenkwam, vroeg iedereen hoe het ging met de zwangerschap. Het ging heel goed, al liet Elise iets langer dan gepland op zich wachten. De geboorte was uitgerekend voor 19 december maar het is een weekje later geworden. Onze dochter was net 55 minuten te laat om een kerstekindje te zijn', zegt moeder Tanja Bellefroid, die al heel haar leven in Herstappe woont. Haar man Peter Bollen is van Sint-Truiden en werkt in Hasselt.

'We gaan hier zeker blijven wonen, ook al omdat dit een ideale omgeving is om een kindje groot te brengen. We hebben hier trouwens ons huis gekocht, net naast 't Tolhuys, dat is het café van mijn ouders.'

In een café hoor je al eens iets. Over wie bijvoorbeeld zwanger is. Elise lacht: 'Ik weet alleszins niets van dorpsvrouwen die zwanger zouden zijn.'

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie