SCHAATSEN

Bart Swings maakt knap WK-debuut op ijs

Bart Swings maakt knap WK-debuut op ijs

Bart Swings Foto: AFP

Meervoudig wereldkampioen skeeleren - op de weg - Bart Swings is zeventiende van de wereld op de 5 kilometer op het ijs. Knap, want zijn eerste WK langebaanschaatsen ooit.

In het Duitse Inzell kleurde het vooral oranje. Nederland is altijd al veel meer schaatsgek dan pakweg België, Nederland presteert ook veel beter dan België in het langebaanschaatsen. De laatste olympische schaatsmedaille kwam van de importbelg Bart Veldkamp, een genaturaliseerde Nederlander.

Als het van de twintigjarige Belg Bart Swings afhangt, wordt België op de wereldkaart gezet. Hij is goed bezig in zijn debuutjaar. Op zijn eerste WK afstanden eindigde Swings gisteren zeventiende op de vijf kilometer. Met 6.32.49 bleef hij een halve seconde boven zijn persoonlijk record.

'Mijn eerste WK op ijs, leuk', zo reageert Swings. 'Mijn eerste WK zonder een wereldtitel.' Aldus de meervoudige wereldkampioen skeeleren, die, wegens de olympische belangstelling, overschakelde naar het langebaanschaatsen.

Nog drie jaar en hét doel staat op het programma, de reden waarom hij het wil proberen als langebaanschaatser: de Olympische Winterspelen in het Russische Sotchi. Gezien zijn skeelerverleden komt Swings voorlopig beter tot zijn recht op de vijf en tien kilometer, hij wil zich op termijn omvormen tot een allroundschaatser en zijn techniek aanscherpen, nodig op de 1.500m. Kenners voorspellen dat Swings op termijn kan uitgroeien tot een subtopper

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.