Meer vandalen dan toeristen in Mariapark

AVERBODE - Het Mariapark bij de abdij van Averbode kwijnt langzaam weg. Toeristen verkiezen een ijsje in de abdijdreef boven een bezoek aan de Lourdesgrot. Onkruid overwoekert de zeven staties in het park.

Zelfs bij een flauw zonnetje lokken de ijsverkopers honderden toeristen naar de befaamde lekdreef . Die stappen door de middeleeuwse abdijpoort en nemen een kijkje in de kerk. Naar het Mariapark, nauwelijks vijftig meter verderop, wordt zelden omgekeken.

Ooit was het anders. Begin vorige eeuw kwamen tal van gelovigen naar Averbode afgezakt om er het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig-Hart te bewonderen. Om de abdij nog aantrekkelijker te maken voor bedevaarders, werd in 1935 begonnen met de aanleg van een heus processiepark. Pas een kwarteeuw later was het Mariapark klaar. Langs een hellend wandelpad werden zeven staties opgetrokken, de Zeven Weeën van Maria, compleet met schijnruïnes, rotspartijen en een Egyptische tempel. Pronkstuk vormt een indrukwekkende Lourdesgrot, het decor van menige openluchtmis.

Vandaag lijkt het rijke Roomse leven ver weg. Bezoekers blijven weg en het Mariapark valt ten prooi aan verwaarlozing. In het hartje van het park kwijnt de levensgrote madonna weg op haar afgebroken sokkel. Het bloemenperkje ruimde plaats voor metershoge distels.

De norbertijnen, eigenaars van het park, pleiten onschuldig. ,,Het opknappen van de beeldengroepen heeft ons al veel geld gekost'', zegt pater-econoom Guido Vochten. ,,Een tijdje terug werden de staties volledig opgeschilderd. Ik laat de paden geregeld vrijmaken en dode bomen worden weggehaald. Soms vraag ik me af of het nog zin heeft om kosten te doen. Als je ziet hoe vandalen alles vernielen. Kijk naar de Kroningskapel: de glasramen waren nauwelijks gerestaureerd, of onbekenden sloegen ze aan diggelen.''

Nu het Mariapark zijn functie als processiepark kwijt is, rijst de vraag naar een herbestemming van het domein. Er loopt een bewegwijzerde wandelroute dwars door het park. ,,Ik zie er weinig wandelaars'', zegt Vochten. ,,Ze zijn welkom, maar we gaan het Mariapark niet als wandelgebied promoten.''

(GGA)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio