Keten was 20 jaar geleden nog op sterven na dood

U leest goed: de 100ste Standaard-boekwinkel

U leest goed: de 100ste Standaard-boekwinkel

De winkel in Merchtem, de honderdste Standaard Boekhandel, ging gisteren open. Foto: © put

Standaard Boekhandel heeft gisteren in Merchtem zijn honderdste winkel geopend. Begin de jaren 80 was de keten nog op sterven na dood. De wederopstanding was behoorlijk spectaculair: sindsdien kan het bedrijf omzetstijgingen van 10 tot 12 procent per jaar voorleggen. Een op de drie boeken in ons land wordt in een Standaard-winkel gekocht.

Volgens algemeen directeur Frans Schotte gaat de keten, die al zo'n dertig procent van de Belgische boekenmarkt in handen heeft, voorlopig niet op zijn lauweren rusten. ,,In april openen we winkel nummer 101 in Willebroek en tegen eind dit jaar nummer 102 in Zelzate. Ik verwacht dat er, met het huidige concept, plaats is voor zo'n 115 of 120 winkels in Vlaanderen."

Standaard Boekhandel heeft het ooit in Nederland geprobeerd, maar kwam al snel op zijn stappen terug. Het bedrijf had er een kleine keten van acht vestigingen, maar stootte die enkele jaren later weer af: te veel concurrentie en te weinig naamsbekendheid.

Ook over de taalgrens, in Wallonië ziet het bedrijf niet meteen opportuniteiten. ,,Nee, we blijven voorlopig alleen in Vlaanderen", zegt Schotte. ,,Wallonië: dat is een andere wereld."

Schotte heeft wel andere plannen. ,,We hebben bijvoorbeeld onlangs in Antwerpen een boekenwinkel geopend die alleen maar reisboeken verkoopt. Dat was in samenwerking met reisorganisator TUI. Dat zou een strategie voor de toekomst kunnen zijn.''

Ook in tuincentra

,,We denken ook aan een reeks shops-in-the-shop: in tuincentra openen we dan een boekenwinkel die gespecialiseerd is in boeken over bloemen en planten. Of in een speelgoedwinkel eentje die alleen maar kinderliteratuur verkoopt.''

,,We zijn ook aan het denken over baanwinkels. Daar zitten nu ketens als JBC en E5 en er zijn veel winkelende mensen. Waarom zouden wij daar dan geen boeken kunnen verkopen?.

(FPE)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees