Curator zoekt wijnboeren en restaurantuitbater

Kasteel Haksberg en wijndomein failliet

Kasteel Haksberg en wijndomein failliet

Wilfried Van Moorleghem, eigenaar van domein Haksberg: de opstartkosten waren bijzonder hoog. Foto: © COL

TIELT - Zowel de nv Immoven, eigenaar van de gronden en het park, als de nv Wijnkasteel Haksberg, die het restaurant en het kasteel op de Haksberg beheerden, zijn failliet. De curator zoekt een koper die het wijndomein - het op één na grootste van het land - wil beheren en cultiveren.

Om diverse redenen en geschillen met (vroegere) partners wacht een bijzonder mooie locatie in het Hageland een onzekere toekomst. Simonne Daems uit Rillaar (moeder van Hendrik) die vorig jaar haar wijngaarden toevertrouwde aan Wilfried van Moorleghem, de eigenaar van het domein op de Haksberg, moet opnieuw zelf aan de slag om haar Hagelander te produceren.

Tot voor enkele jaren werd het tientallen hectaren grote terrein op de Haksberg naast de E314 in Tielt, op de grens met Rillaar, gebruikt als motorcrosslocatie. Motoland was bekend tot ver buiten de landsgrenzen. De buurt protesteerde hevig tegen de lawaai en stofoverlast. Het gemeentebestuur hield de uitbater de hand boven het hoofd tot de Vlaamse overheid, onder druk van de buren, tot de vaststelling kwam dat er nooit een milieuvergunning werd afgeleverd.

Motoland werd, na de overname door industrieel Wilfried Van Moorleghem, met bijna 20.000 wijnranken op één na het grootste wijndomein van het land. Naast de wijnbouw werd er een afzonderlijke nv opgericht die het restaurant en het kasteel van de Haksberg afzonderlijk beheerde. Het zijn die nv's die nu failliet zijn.

Zorg om wijngaard

Volgens curator meester De Maeseneer is het faillissement het gevolg van diverse factoren. De bijzonder hoge investering van het aanplanten van bijna twintigduizend wijnstokken - die pas dit jaar, vijf jaar na de aanplanting - echt zullen opbrengen, is één van de redenen van het faillissement maar er zitten beslist andere elementen in het dossier.

,,Onze grootste zorg is nu de wijngaard optimaal te onderhouden en te verzorgen zodat eventuele kopers later de wijngaard - of een deel daarvan - als rendabele investering kunnen verwerven, eventueel met inbegrip van de machines'' aldus de curator.

,,Ook zoeken we een oplossing voor de wijn van vorig jaar die nog op vaten staat en op flessen dient getrokken. De komende weken zullen we contact opnemen met de familie Daems om eventuele afspraken te maken voor de wijnproductie.''

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio