Food

Geert Van Hecke schrijft vierde boek, maar heeft...

'Geen tijd voor televisie'

'Geen tijd voor televisie'

Foto: vcb

Geert Van Hecke (54) is een chef die maar weinig tijd maakt voor uitstapjes. 'Geert Van Hecke goes classic' is pas zijn vierde boek sinds hij bijna dertig jaar geleden zijn driesterrenrestaurant De Karmeliet opende. 'In tegenstelling tot veel andere collega's zijn tv-programma's niets voor mij. Ik ben kok, geen acteur.'

De jongste van Geert Van Hecke is een écht kookboek, dat iedereen kan gebruiken. 'Veel andere chefs hebben de afgelopen jaren heel mooie boeken gemaakt. Maar je kan er thuis niets mee, want je hebt honderd ingrediënten nodig, waarvan je de meeste niet vindt in de gewone winkel of supermarkt. Iemand als Sergio Herman zou geen kookboeken moeten maken, zijn keuken is daar te complex voor. Met de recepten in mijn boek kan iedereen aan de slag.'

Van Hecke ging letterlijk classic. In het boek staan recepten van oerklassiekers zoals waterzooi, roggenvleugel in bruine boter of asperges à la flamande. Aan elk recept gaf Van Hecke zijn eigen interpretatie.

'Hij is een vakman pur sang, zoals je er niet veel meer tegenkomt', zegt Mijn restaurant-jurylid Dirk De Prins over Van Hecke. 'Een artiest en een tedere anarchist', voegt acteur Wim Opbrouck daaraan toe.

Voor een boek wil Van Hecke af en toe tijd vrijmaken, maar ondanks de vele aanbiedingen werkt hij nauwelijks mee aan televisieprogramma's. Zeker langlopende projecten zoals Mijn restaurant, De beste hobbykok van Vlaanderen of Chef in nood zouden niets voor hem zijn. 'Ik kan dat gewoon niet. Ik móét in mijn zaak zijn. Ik ben hier altijd, tijdens élke service. Ik ben 28 jaar bezig, ik heb er nog geen enkele gemist. Dankzij mijn gezondheid. Als ik morgen in het ziekenhuis lig, dan is de kans groot dat het restaurant dicht blijft. Ik heb begrip voor collega's die het anders doen, maar ik zou het niet kunnen.'



Corrigeer