FIFA Street-voetballer Lorenzo 'Lenny' Netteb van het computerscherm naar de Belgische tweede klasse

FIFA Street-voetballer Lorenzo 'Lenny' Netteb van het computerscherm naar de Belgische tweede klasse

Straatvoetballer Lorenzo 'Lenny' Netteb, een Nederlander van Surinaamse afkomst in Belgische loondienst: ,,Grappig dat ik Totti en Figo kunstjes moest leren en niet omgekeerd.'' Foto: © MARC HERREMANS -VUM

Lorenzo "Lenny" Netteb. De naam zegt u wellicht niets maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen. Lenny (25) behoort immers tot de beste straatvoetballers ter wereld én is de nieuwste aanwinst van tweedeklasser KVSK United. Hij is ook verantwoordelijk voor een groot deel van de bewegingen in de computergames van FIFA Street. De Nederlander van Surinaamse afkomst is vastbesloten om nu succes te boeken in België. "Ik wil met KVSK de titel pakken.''

Lorenzo Netteb wil het liefst aangesproken worden met "Lenny". Een roepnaam die hij meekreeg van zijn grootmoeder en die iedereen al snel overnam. Al van kindsbeen af was Lenny gepassioneerd door voetbal. "Mijn vader was fanatiek bezig met het spelletje en hij leerde me allerlei kunstjes met de bal. Dat vond ik echt te gek. Na een tijdje begint het je dan echt te interesseren en volg je alles op televisie", zegt Netteb.

Al snel schuimde Lenny de pleintjes af in de Amsterdamse binnenstad waar hij altijd wel makkers vond om te voetballen. "We waren vooral met technische jongens en je leert snel bij van elkaar. Ik speelde onder meer nog samen met Mbark Boussoufa en Orlando Engelaar. In steden als Amsterdam en Rotterdam worden regelmatig grote tornooien georganiseerd. Een ploeg bestaat uit vier veldspelers en een doelman. Er zijn dan vaak grote geldprijzen te verdienen. Ik heb aardig wat tornooien gewonnen en heel wat prijzen in de wacht kunnen slepen."

FIFA Street

Zoveel talent kon niet ongemerkt voorbijgaan. Samen met Edward van Gils en Ismaël Hamdaoui, andere toppers uit het straatvoetbal, kreeg Lenny al snel heel wat opdrachten. "Op een dag mocht ik samen met Edward een showtje opvoeren op een evenement van Nike in Engeland. Mensen van EA Sports , het bedrijf dat computerspelletjes maakt, merkten ons daarop. Ze waren danig onder de indruk van onze kunstjes en wilden met ons samenwerken voor FIFA Street , een spelletje over straatvoetbal."

Netteb speelde een heel belangrijke rol bij het tot stand komen van het spel. "We trokken daarvoor naar Vancouver in Canada. De opdracht was niet te onderschatten. We moesten een speciaal pak met allerlei sensoren aantrekken en camera's legden al onze bewegingen vast. Op die manier registreerde de computer onze trucjes. Het waren vaak lange dagen en er vloeide heel wat zweet."

Kortfilm

Daarnaast was de Nederlander te zien in de kortfilm League of Legends . "De film gaat ook over straatvoetbal en ik speelde samen met onder meer Edgar Davids. De kortfilm haalde grote festivals, tot in Mexico en New York. We kregen achteraf heel positieve commentaren."

Blijkbaar heeft Lenny de smaak van het acteren te pakken: "Binnenkort breng ik samen met Edward en Ismaël een dvd uit over straatvoetbal. Daarop demonstreren we onze trucs en geven we tips om ze aan te leren. Onlangs hebben we ook onze eigen straatvoetbalclip opgenomen met bijhorend nummer. Bedoeling is dat die binnen enkele weken op het scherm verschijnt in Nederland en op termijn hopelijk ook in België."

Tussen de toppers

Tijdens de vele opdrachten ontmoette Lenny topvoetballers zoals Totti, Figo en Roberto Carlos. "Het grappige is dat ik hen als straatvoetballer de trucjes moest leren en niet omgekeerd. Natuurlijk hebben zij fantastische kwaliteiten waardoor ze de top bereikten. Op het vlak van technische hoogstandjes durf ik echter beweren dat ik hen de baas kan."

Een absoluut hoogtepunt was ongetwijfeld de kennismaking met Ronaldinho tijdens een opdracht voor EA Sports in Barcelona. De Braziliaanse ster was zowaar onder de indruk van de kunstjes die Lenny en Van Gils opvoerden. "Hij zei toen tegen zijn manager: Waarom hebben jullie mij nog nodig? Jullie hebben hen toch. Dan gaat er natuurlijk een fantastisch gevoel door je heen omdat je respect krijgt van de beste speler ter wereld. Hij is trouwens heel sympathiek en pakt helemaal niet uit met zijn succes. Je ziet dat hij wil voetballen zonder zich zorgen te moeten maken over iets."

Geheim

Ondanks alle lof blijft Lenny bescheiden. "Mijn ouders en mijn vriendin spelen daarbij een cruciale rol. Ze gedragen zich tegenover mij nog steeds op dezelfde manier als vroeger. Bovendien maak ik liever een onderscheid tussen het voetbal en alles wat ik ernaast doe. Ik hou er helemaal niet van om daarmee uit te pakken. Het zou irriterend werken en terecht niet aanvaard worden door mijn ploegmaats. Toen ik bij KVSK begon te trainen, probeerde ik oorspronkelijk geheim te houden wie ik was. Zo kon ik respect afdwingen door mijn prestaties. Ze weten nu dat ik mij niet gedraag als een vedette. Af en toe voer ik natuurlijk wel eens een kunstje op als iemand dat vraagt."

Juiste keuze

De toekomst ziet er dus heel rooskleurig uit voor Lenny en KVSK United. Maar is het niet vreemd dat een technisch onderlegde voetballer de Belgische competitie verkiest boven de Nederlandse?

"Helemaal niet. Ik heb jaren in Nederland gevoetbald en zie dit als een sportieve uitdaging. Bovendien hecht ik veel belang aan de omgeving. Dit is een mooie club. Ik kreeg een aantrekkelijke aanbieding en werd heel goed opgevangen door de groep. In het straatvoetbal kan je af en toe uitpakken met een beweging waardoor je het verschil maakt. Niet zo in het veldvoetbal. Daar zijn het de spelers om je heen die bepalen of je goed bent. Zelf ben ik aanvaller en ik pik geregeld mijn goaltje mee maar tegelijk kan ik ervan genieten om een doelpunt aan te brengen. Alle neuzen wijzen hier in dezelfde richting en het klikt goed met trainer Peter Balette. In een team met deze ambitie en potentie moet ik mij verder kunnen ontplooien. Vandaar mijn keuze."

Stoppen

Dat Netteb zoveel belang hecht aan de omgeving, is geen toeval. Enkele jaren geleden stond hij immers op het punt om te kappen met het voetbal. "Ik voelde mij onheus behandeld bij mijn Nederlandse club Haarlem omdat ik geen eerlijke kans kreeg. Eerst wilde ik er me bij neerleggen en stoppen met voetballen. Mijn ouders en mijn broertje hebben mij er weer bovenop geholpen. Zij overtuigden mij om door te gaan. Ook mijn ploegmaats zijn voor me opgekomen. Uiteindelijk ben ik natuurlijk heel blij dat ik hun raad opvolgde. Dat voorval heeft mij bovendien sterker gemaakt."

Lenny ziet ambitieus de toekomst tegemoet. "Ik heb altijd de ambitie om hogerop te geraken. Nu speel ik voor United en ik zie wel wat mijn pad kruist. Eerst wil ik gewoon ver geraken met dit team. De titel zit er zeker in."

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen

Bundesliga Regulier

Vorige speeldag

Speeldag 34

GS W V G DS P
1 FC Bayern München 34 27 4 3 92/28 84
2 FC Schalke 04 34 18 7 9 53/37 63
3 TSG 1899 Hoffenheim 34 15 9 10 66/48 55
4 Borussia Dortmund 34 15 9 10 64/47 55
5 Bayer 04 Leverkusen 34 15 9 10 58/44 55
6 RB Leipzig 34 15 11 8 57/53 53
7 VfB Stuttgart 34 15 13 6 36/36 51
8 Eintracht Frankfurt 34 14 13 7 45/45 49
9 Borussia Mönchengladbach 34 13 13 8 47/52 47
10 Hertha BSC 34 10 11 13 43/46 43
11 Werder Bremen 34 10 12 12 37/40 42
12 FC Augsburg 34 10 13 11 43/46 41
13 Hannover 96 34 10 15 9 44/54 39
14 1. FSV Mainz 05 34 9 16 9 38/52 36
15 SC Freiburg 34 8 14 12 32/56 36
16 VfL Wolfsburg 34 6 13 15 36/48 33
17 Hamburger SV 34 8 19 7 29/53 31
18 1. FC Köln 34 5 22 7 35/70 22