Food

Oude wijn verkopen

Nogal wat lezers hebben oude wijnen in de kelder liggen. Twee vragen komen steeds terug: wat zijn die nog waard en hoe krijg je ze verkocht?

De meeste lezers moeten we ontgoochelen. Wie hoopt wat te verdienen, moet absolute topwijnen in de kelder hebben. Dan denken we aan Pétrus en Le Pin (Pomerol), Lafite, Mouton, Haut-Brion, Château Margaux en Latour (de vijf premiers grands crus classés uit de Médoc en Graves), Yquem (Sauternes), Ausone en Cheval Blanc (Saint-Emilion) of Domaine de la Romanée-Conti (Bourgogne).

Tal van lezers hebben alleen oog voor de appellatie (Margaux, Pauillac, Sauternes...) en niet voor de naam van het kasteel. Vergeet niet dat er in Margaux tientallen producenten zijn, en dat slechts enkele van hun honderden wijnen de belegging waard zijn. Soms verwarren lezers namen van gereputeerde kastelen met die van mindere. Een Mouton-Cadet (merkwijn) valt helemaal niet te vergelijken met een Mouton Rothschild! Zelfs al hebt u toppers liggen, dan nog bepalen andere parameters mee de waarde, zoals de jaargang, het resterende volume in de fles en de wijze van bewaring.

De veiligste manier om wijn te verkopen, is via erkende veilinghuizen. Christie's en Sotheby's hebben filialen in ons land - adressen vindt u op www.christies.com en www.sothebys.com . Hun grote sterkte is dat hun gereputeerde experts vrijblijvend de wijnen komen schatten bij u.

Eén nadeel: hun commissie kan oplopen tot 20, zelfs 30 procent. Andere wijnveilinghuizen in ons land zijn o.m. Bernaerts in Antwerpen ( www.bernaerts.be ), Sylvie's in Sint-Niklaas ( www.sylvies.be ) en Jordaens in Mortsel ( www.jordaensnv.be ).

Zelf wijn verkopen is minder evident. Nogal wat verkopers op eBay ( www.ebay.be ) zijn teleurgesteld omdat het bod niet aan de verwachtingen voldoet. Bovendien hebben de meeste lezers geen benul wat hun wijnen daadwerkelijk waard zijn. Ook voor ons is het onbegonnen werk om op alle flessen een correcte prijs te kleven.

Bent u zeker dat u over een topwijn beschikt? Surf dan even naar www.90pluswines.com - een schitterende site waarop alle toppers staan. Grafieken leren u hoe de prijs van een bepaalde fles geëvolueerd is. (abl)

Corrigeer