Huiszoekingen bij hoofdcommissaris en medewerker van Vlaams Belang

Lekt superflik aan Dewinter?

Lekt superflik  aan Dewinter?

Filip Dewinter overlegt met medewerker Bart Debie (links) na de inval van de speurders in de partijkantoren in het Vlaams parlement. Foto: © BELGA

Het gerecht onderzoekt of de Antwerpse hoofdcommissaris Serge Muyters geheime informatie over een terreurdreiging heeft doorgespeeld aan Bart Debie van het Vlaams Belang (VB). Debie was tot anderhalf jaar geleden commissaris bij de Antwerpse politie. Nu is hij medewerker van Filip Dewinter.

De krant De Morgen berichtte op 8 mei 2004 over een terreurdreiging in Antwerpen. Fundamentalisten zouden een aanslag op een Antwerpse tunnel hebben beraamd. De politie nam het zekere voor het onzekere en zette honderden agenten in voor de beveiliging van een open dag van de spoorwegen in Antwerpen. Zeventigduizend bezoekers wandelden in het weekend van 17 en 18 april door de toekomstige HST-tunnel van Antwerpen-Centraal naar de wijk Den Dam.

Het federale parket begon naderhand een gerechtelijk onderzoek, omdat de krant zijn vertrouwelijke informatie over de terreurdreiging van het Vlaams Belang zou gekregen hebben. Dat bleek uit het onderzoek van het telefoonverkeer.

Onkreukbaar

Speurders van het Comité-P, dat toezicht houdt op de politiediensten, vielen gistermorgen binnen in de kantoren van Vlaams Belang-medewerker Bart Debie en van de Antwerpse hoofdcommissaris Serge Muyters. Ook hun privé-woningen werden doorzocht.

Serge Muyters is één van de weinige topfiguren binnen de Antwerpse politie die de storm rond gewezen korpschef Lamine heeft overleefd. Muyters geniet de reputatie onkreukbaar te zijn. Vanuit dat imago gelastte de Belgische politietop hem met de opstelling van de nieuwe deontologische code voor de politie.

De ex-commissaris Bart Debie heeft jarenlang samengewerkt met Serge Muyters. Debie nam echter ontslag, nadat een Turkse familie hem midden 2003 voor foltering had aangeklaagd. Het Antwerpse gerecht sloot Debie toen korte tijd op in de gevangenis.

Het federale parket gaat ervan uit dat Muyters en Debie nog geregeld contact hebben met mekaar. Tijdens zo'n contact zou Muyters dan het vertrouwelijke verslag aan Debie hebben doorgespeeld. Die zou het rapport op zijn beurt aan een journaliste van De Morgen hebben gegeven.

Twijfels

De hypothese van het federale parket botst op veel twijfels in Antwerpse politiemiddens. Hoofdcommissaris Muyters heeft zelf een klacht wegens laster en eerroof lopen tegen de krant De Morgen . Als hij al informatie zou lekken, waarom dan aan die krant.

Bovendien was Serge Muyters niet aanwezig op het topberaad over de terreurdreiging tegen de tunnels. Hij kreeg dus geen kopie van het vertrouwelijke verslag. Op die vergadering was voor de lokale politie alleen korpschef Eddy Baelemans aanwezig. Hij bracht geen verslag uit aan zijn medewerkers, omdat het gerechtelijke onderzoek in handen was van de federale politie. Baelemans bekommerde zich enkel om de extra beveiligingsmaatregelen tijdens het kijkweekend van de NMBS.

VB-medewerker Bart Debie bevestigde gisteren dat hij voor de zomer een kopie van het vertrouwelijke rapport in handen kreeg. VB-parlementsleden gebruikten het rapport voor interpellaties in de Kamer. Debie ontkent dat hij het rapport van zijn gewezen chef Muyters kreeg.

Bart Debie: ,,De verdenking tegen Serge Muyters is compleet onterecht. Het gerecht zal niks vinden tegen Muyters, maar dat heeft geen belang meer. Zijn reputatie is naar de vaantjes.''

Geen bewijzen

De heisa over het perslek heeft veel weg van een achterhoedegevecht. De informatie uit het geheime rapport is al lang achterhaald. Onze krant berichtte al op 22 april 2004 over huiszoekingen bij een Marokkaanse imam en zijn drie zonen uit Hoboken. Zij waren volgens het vertrouwelijke rapport de opdrachtgevers van een mogelijke aanslag in Antwerpen. De huiszoekingen en de ondervragingen leverden geen bewijzen op. De Marokkaanse broers en vader werden zelfs niet in verdenking gesteld.Corrigeer

MEER NIEUWS