Likeurtjes proeven naast de brouwerij

HOEGAARDEN - Naast de druppeltjes Val Virginal serveert uitbater Jos Cauwberghs van het Kouterhof, naast de brouwerij in Hoegaarden, nu ook het likeurtje O d'Or en het Genevelke van Ogère. Bij toeval raakte hij aan het recept van de likeuren en jenevers van de verdwenen stokerij Hougardia.

Hoegaarden heeft zijn ,,witte'' en een wijngilde, maar sinds kort ook weer zijn verloren gewaande likeurtjes. Alle drie hebben die een alcoholgehalte van 35 graden. De Val Virginal komt al een tijd in de druppelglazen voor recepties. Het geelgoude vocht van Dom Fabrice van de Broeders Beggaarden in het Hof van Overlaar bestond al in de vijftiende eeuw. De Vlaamse naam luidt Mariadal, maar dat klinkt minder mooi dan Val Virginal. Hoegaarden had in de negentiende eeuw niet alleen dertien brouwerijen, maar ook zeven jeneverstokerijen en ze gingen allemaal teniet.

Jos Cauwberghs kreeg jaren geleden in museum 't Nieuwhuys van een ex-werknemer van de Hougardia het verzoek te komen proeven van hetgeen overbleef van een oude fles Val Virginal. ,,Die werknemer bezat nog een oud schoolschriftje met likeurrecepten. Ik schreef ze af en in likeurstokerij Degendt in Betekom begon men de Val Virginal weer te maken. Het succes spoorde aan tot meer.''

Een tweede zacht, goudgeel likeurtje kwam in de fles: de O d'Or. ,,Daarin zitten echte goudschilfertjes'', laat Cauwberghs zien. ,,Het zoete vocht was eertijds bestemd voor de rijke bourgeoisie en smaakt enigszins naar de Elixir d' Anvers, maar met muskaat, kruidnagel, koriander, vanillestokjes en zwarte peper in verwerkt, is het toch wat anders. De legende wil dat een pater naar Antwerpen trok om daar het recept te verkopen. Mijn O d'Or is dus de oorspronkelijke'', glundert Cauwberghs. ,,Bruidsparen drinken O d'Or tijdens hun huwelijksfeest en er is de belofte dat trouwers in het Hoegaardse gemeentehuis het als aperitief gaan aangeboden krijgen.''

Het Genevelke van Ogère lijkt op de Hasseltse graanjenever, maar Cauwberghs vindt dat de zijne zachter smaakt. ,,Al deze Hoegaardse drankjes zijn goed voor de maagwerking'', beweert de taveerne-uitbater. ,,Vraag het maar aan dokters, apothekers en drogisten.'' Een druppeltje van vijf centiliter van de likeuren kost twee euro, een literfles O d'Or en Val Virginal tien euro en een met Genevelke dertien euro.

(BE)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio