Nauwelijks drie weken na overlijden George Best

Ook Di Stefano vecht voor zijn leven

Ook Di Stefano vecht voor zijn leven

Foto: © EPA

Nauwelijks drie weken na het overlijden van George Best dreigt het voetbal opnieuw afscheid te moeten nemen van een voetbalmonument. De 79-jarige Di Stefano werd in de nacht van vrijdag op zaterdag getroffen door een hartaanval. De geniale Argentijn, die met Real Madrid liefst vijf keer Europa Cup I won, is ondertussen opgenomen in het ziekenhuis van Valencia, waar hem een bypassoperatie wacht. De artsen noemen zijn toestand stabiel maar kritiek.

Alfredo Di Stefano (Barracas, 4 juni 1926) is bij bewustzijn maar blijft wel op de afdeling intensieve zorgen. Heel Madrid houdt de adem in voor wat misschien wel de grootste voetballer ooit was van de Koninklijke. Veelzeggend hoe de huidige voorzitter Florentino Peres zaterdag de kerstkalkoen liet staan en zich naar het ziekenhuis spoedde. Een blik op de palmares van de Argentijn verklaart alles. In 1953 van River Plate als nobele onbekende naar Real verhuisd, stapelde hij succes op succes. Tussen 1956 en 1960 won hij vijf keer de Europese Beker voor Landskampioenen. Liefst achtmaal triomfeerde hij als kampioen van Spanje. Twee keer, in '57 en in '59, leverde hem dat de titel van Europees voetballer van het jaar op.

Di Stefano kwam eerder toevallig bij Real terecht. Moet je weten: de zoon van een arme, Italiaanse inwijkeling uit Capri leek aanvankelijk niet zo'n geniale voetballer. Alleen zijn opvallend uithoudingsvermogen, opgedaan na het vele ronddolen door de bidonvilles van Buenos Aires, sprong in het oog. River Plate zag hem pas laat schitteren, en speelde hem snel weer kwijt. Een algemene staking legde het Argentijnse leven en ook het voetbal lam. De clubs reageerden furieus en stelden hun amateurs op. Di Stefano, hij ging dan maar voetballen voor het Colombiaanse Millonarios. Met die club maakte hij een toer door Europa, waarop de Koninklijke hem uitnodigde voor een galamatch.

El Aleman

Gedonder alom in Spanje: Real wilde hem definitief hebben en sloot een deal met Millonarios in Colombia. Liet precies aartsrivaal Barcelona nu net enkele dagen eerder een akkoord optekenen met River Plate, de Argentijnse link. De poppen aan het dansen, waarop de Spaanse voetbalbond een salomonsoordeel velde. Di Stefano zou een jaar bij Real spelen en daarna naar Catalonië verhuizen. Maar de blonde pijl brak geen potten in zijn eerste seizoen, en Barcelona toonde zich tevreden dat het de Argentijnse spits kon laten waar hij was. Vier dagen later scoorde Di Stefano een hattrick in ... de topper tegen Barça. El Aleman ( de Duitser, naar zijn blonde lokken, red.) was definitief vertrokken. Hij scoorde liefst 454 keer voor Real en werd vijfmaal nationaal topschutter.

Het Spanje van dictator Franco was helemaal weg van hem. Hij kreeg de Spaanse nationaliteit maar kon jammer genoeg nooit aan een wereldbeker deelnemen. Minder leuk waren de kidnappers die hem tijdens een rondreis in Venezuela op de nek vielen, maar ook dat liep goed af. In de herfst van zijn carrière probeerde Di Stefano het als trainer bij Valencia, Boca Juniors en Real, zonder zijn successen als speler te evenaren. Velen zien in hem nog altijd de meest complete voetballer van een generatie. De eerste midvoor die het begrip totaalvoetballer een extra dimensie gaf. Goals maakt Alfredo allang niet meer. Maar in deze ultieme strijd zal hij zich niet zomaar gewonnen geven. Heel Madrid bidt voor hem.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.