Nieuw tijdperk zonder Dury en Berrier

Nieuw tijdperk zonder Dury en Berrier

Foto: pn

Voor het eerst in zestien jaar zonder trainer Francky Dury en zonder assistenkoning Franck Berrier: Zulte Waregem begint aan een nieuw tijdperk. De plaatsjes in de ploeg worden straks duur, maar weer top zes halen zal moeilijk worden.

Francky Dury was de Guy Roux van de Gaverbeek: onlosmakelijk verbonden aan eerst Zultse VV en nadien Zulte Waregem. Maar deze zomer kon de voormalige politieman niet weerstaan aan de lokroep van AA Gent. Gevolg: Zulte Waregem moest voor het eerst sinds het ontstaan van de fusieclub op zoek naar een nieuwe trainer. Het werd Bart De Roover. De gewezen Rode Duivel heeft geen ervaring op het hoogste niveau, maar brengt mooie adelbrieven mee uit de lagere afdelingen bij Cappellen en Waasland. En ook Dury was nieuw in eerste klasse toen hij met Zulte Waregem in het seizoen 2005-2006 schitterde en de beker won.

Maar het wordt voor De Roover sowieso optornen tegen de erfenis van Dury, die de club uit het niets naar de Belgische subtop loodste. Zijn aanpak is niet dezelfde als die van zijn voorganger. Dury is een controlefreak die alles in de hand probeert te houden. Misschien dat een andere stijl voor sommige spelers net welkom is.

Delaplace nieuwe Berrier/Chevalier?

Op het veld zal vooral Franck Berrier gemist worden. Hoe hard dat het geval zal zijn, was al te merken tijdens Play-off 1 eind vorig seizoen. Zonder de toen geblesseerde Franse koning van de assist, die naar Standard trok, was het vet van de soep voor Zulte Waregem.

Een echte vervanger voor Berrier werd niet aangetrokken. In eigen rangen moet iemand als Thomas Matton misschien de rol kunnen opnemen. Al zal het voor hem net als voor jongens als Colpaert, Roelandts (missen de competitiestart), Chevalier (net terug na brandwonden) en Meert knokken worden voor een basisplaats, want Zulte Waregem zit erg ruim in de middenvelders.

De aanwinsten op het middenveld zijn jonge Belgische talenten zoals Anderlechthuurling René Sterckx of spelers uit de Franse lagere reeksen: Zakaria Gueye en Jonathan Delaplace. Als Zulte Waregem op die manier na Berrier en Chevalier een derde jaar op rij een voltreffer binnenhaalt, zou dat een ferme stunt zijn. In de voorbereiding liet vooral Delaplace op de linkerflank een goede indruk na.

Plaatjes worden duur

Het vertrek van Berrier zal dus vooral collectief moeten worden opgevangen. Ook daarom werd flink geïnvesteerd in de aanval. Ernest Nfor en Teddy Chevalier kregen er met Bokila (AGOVV), Traore (Standard) en Habibou (Charleroi) drie concurrenten bij.

Net als op het middenveld worden de plaatsjes in de aanval dus duur. Met die gestoffeerde kern mag een rustig seizoen geen enkel probleem vormen voor Zulte Waregem. Maar de verwachtingen bij Essevee nemen toe. Na de opeenvolgende vijfde en zesde plaats wordt de club door de buitenwacht gezien als een vaste kandidaat voor deelname aan Play-off 1. Maar die top zes halen ligt niet voor de hand voor het vernieuwde Zulte Waregem.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.