Meer groene auto's

65,5 miljoen euro ecokorting in 2009

NO CREDIT Foto: © NO CREDIT

NVT - De Belgen hebben vorig jaar massaal 'groene' auto's gekocht, waarop een overheidskorting van 3of 15procent wordt gegeven. Zo moest de federale overheid 65,5miljoen euro uitgeven. De totale automarkt kromp in 2009. Jan Muylaert

De fiscale korting die de overheid uitkeert bij de aankoop van een milieuvriendelijke wagen, is een succes. Vorig jaar werden 76.887 auto's verkocht met een lage CO{-2}-emissie, op een totale autoverkoop van 476.194 wagens. Auto's die tussen 105 en 115 gram CO{-2} uitstoten, krijgen een premie die 3 procent van de totale aanschafprijs (inclusief de btw) bedraagt. Auto's die minder dan 105 gram CO{-2} uitstoten, vangen zelfs een overheidskorting van 15 procent.

Vooral in Wallonië

De overheid kende 47,7 miljoen euro toe voor de aankoop van de minst vervuilende wagens. Daarvan werden er 19.129 verkocht. Nog eens 12 miljoen euro ging naar de auto's die 3 procent overheidskorting kregen (29.635) en nog eens 5,8 miljoen euro werd uitgekeerd voor de dieselauto's met een roetfilter (28.123).

De Franssprekende automobilisten hebben aanzienlijk meer gebruik gemaakt van de overheidskorting dan de Vlamingen. Aan de Franstaligen werd voor 41 miljoen euro aan premies uitbetaald, de Vlamingen maakten voor slechts 24 miljoen euro gebruik van deze financiële tegemoetkoming, zo berekende het kabinet van Staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt (FDF).

De grote verkoop van milieuvriendelijke wagens is dus vooral een Waals fenomeen. Onze Franssprekende landgenoten kopen traditiegetrouw kleinere en goedkopere auto's en die modellen komen sneller in aanmerking voor de milieukortingen. Daarnaast beloont het Waalse Gewest de kopers ook nog eens met een ecobonus, die tot 1.000 euro kan oplopen. Deze premie wordt boven op de federale korting gegeven.

Het succes van de ecologische wagens heeft niet alleen te maken met het prijsvoordeel en een groter milieubewustzijn van de automobilisten, maar ook met het almaar toenemende aanbod van auto's met een lage CO{-2}-uitstoot.Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees