'Avatar' en 'The hurt locker' elk genomineerd voor 9 Oscars

James Cameron vecht het uit met zijn ex

James Cameron vecht het uit met zijn ex

AP Foto: © AP

NVT - Wordt de komende uitreiking van de Oscars weer een zegetocht voor 'Titanic'-regisseur James Cameron? Met negen nominaties voor 'Avatar' kan er theoretisch niet veel misgaan. Maar er zijn kapers op de kust, onder wie nota bene zijn ex-vrouw. Jan Ruysbergh

De Oscars worden op 7 maart uitgereikt. Actrice Anne Hathaway maakte gisteren in Los Angeles de nominaties bekend samen met Tom Sherak, voorzitter van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences die de filmprijzen uitreikt. Dat Avatar negen nominaties in de wacht sleepte, is geen grote verrassing. De sciencefictionprent van James Cameron is in een mum van tijd de meest succesvolle film ooit geworden, met een opbrengst die nu al boven de twee miljard dollar zit.

Net als bij Titanic in 1998 lijkt het er dus op dat de Oscaruitreiking een zegefeestje wordt voor Cameron. Al deed het romantische epos met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet het destijds wel een stuk beter met liefst veertien nominaties, waarvan er elf verzilverd werden. Kenners verwachten dat Avatar vooral zal winnen in de minder belangrijke technische categorieën. Slechts twee top-Oscars kunnen naar Avatar gaan: beste film en beste regisseur.

Tweespalt

Maar daar knelt het schoentje. The hurt locker, een drama van Kathryn Bigelow over de oorlog in Irak, heeft óók negen nominaties verzameld en is eveneens in de running voor beste film en beste regisseur. Cameron won vorige maand dan wel de Golden Globe, de bijna even prestigieuze Director's Guild of America Award ging zopas naar Bigelow. Doorgaans gaan beide onderscheidingen naar dezelfde film, die daarna vaak ook de Oscar krijgt. Maar dit jaar is er duidelijk een tweespalt. Het wordt dus nog spannend. Pikant detail: Kathryn Bigelow is een van de vier ex-vrouwen van Cameron. Hij was met haar gehuwd van 1989 tot 1991.

Als een derde hond met het been mag gaan lopen, houden Quentin Tarantino (Inglourious basterds), Lee Daniels (Precious) en Jason Reitman (Up in the air) zich paraat.

Bij de bookmakers is het al duidelijk welke acteurs het meeste kans hebben om volgende maand een beeldje mee naar huis te nemen. Jeff Bridges is torenhoog favoriet. Hij won voor zijn rol in Crazy heart ook al een Golden Globe. Sandra Bullock maakte veel indruk met haar aangrijpende vertolking in The blind side. De kans dat ze na de Golden Globe ook haar eerste Oscar wint, is erg groot - tenzij Meryl Streep (Julie and Julia) of Gabourey Sidibe (Precious) roet in het eten komt strooien.

Toch beetje Belgisch

Zoals gewoonlijk werd ook reikhalzend uitgekeken naar de categorie 'beste niet-Engelstalige film'. De Nederlandse prent Oorlogswinter, naar het boek van Jan Terlouw, is gesneuveld met de eindmeet in zicht, terwijl de Belgische inzending De helaasheid der dingen al een ronde vroeger afgevallen was. Zijn wel nog in de running: Frankrijk (Un prophète), Duitsland (Das weisse Band), Argentinië (El secreto de sus ojos), Israël (Ajami) en Peru (La teta asustada).

Ons land is wel vertegenwoordigd met de animatiefilm The secret of Kells, een Belgisch-Frans-Ierse coproductie die mee gefinancierd werd door het Vlaamse Vivi Film.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees