Neoprof Sep Vanmarcke wordt wereldberoemd

'Hij was mij al opgevallen in Qatar, maar ik kende zijn naam niet. Nu wel hoor, die jongen is heel sterk', aldus Philippe Gilbert over Sep Vanmarcke. Vlaanderen maakte gisteren kennis met de jonge neoprof uit Wortegem-Petegem.

De renner van Topsport Vlaanderen spurtte in Wevelgem verrassend naar de tweede plaats. Als hij zijn aanval niet had moeten staken wegens krampen, had er misschien zelfs meer in gezeten. 'In de laatste kilometers keek iedereen naar elkaar. Ik zette alles op alles met een aanval. Het leek erop dat de rest het gat niet kon dichtrijden maar plots kreeg ik enorme krampen. Ik kon niet anders dan de benen stilhouden.'

De 21-jarige Sep Vanmarcke komt uit een echt koersnest. Net als zijn vader, broers en zus koos hij voor de fiets. Als belofte maakte hij indruk met onder meer een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen en de Omloop het Volk. Zijn opleiding kreeg hij bij het Jong Vlaanderen team van Andy Missotten, een ploeg die wel vaker sterke neoprofs aflevert. 'Heel veel renners die van Jong Vlaanderen komen, kunnen in hun eerste jaar als prof al meteen meedoen voor de grote knikkers. Denk maar aan Van Avermaet, Roelandts, Cornu en Vanendert', aldus Vanmarcke. 'Vooral de combinatie van beloftewedstrijden en profkoersen is belangrijk. Ik reed vijftien profkoersen in mijn laatste jaar als belofte. Dat lijkt niet veel, maar het waren er toch vijftien meer dan de anderen.'

Zijn regelmaat bij de beloften leverde hem vanaf 1 augustus 2009 een profcontract bij Topsport Vlaanderen op. Een dag later debuteerde hij met een achtste plaats in de Sparkassen Giro Bochum. De voorbije weken liet Vanmarcke zich opmerken in Nokere Koerse en versierde hij een podiumstek in de Ronde van het Groene Hart. Vorige woensdag reed hij zichzelf in de kijker met een sterke finale in Dwars door Vlaanderen. Op de hellingen kwam hij echter nog een klein beetje tekort om mee te doen met de toppers.

Dat was gisteren anders. Het broekje schoof vlotjes mee met kleppers als Gilbert, Freire, en Hincapie. 'Ik sta er zelf van versteld', lachte Vanmarcke. 'Ik heb wel nog niet dezelfde inhoud als die mannen. Mijn beurten op kop gingen iets moeizamer, dat voelde de rest ook. Freire zei zelfs dat ik achteraan moest blijven. Dat deed ik met plezier', grijnsde de neoprof.

Even zag het er naar uit dat zijn aanval in de slotkilometers stand zou houden en dat het groentje met de prijzen zou gaan lopen. Krampen beslisten daar anders over maar Vanmarcke treurde niet. 'Ik ben supertevreden, een tweede plaats was onverhoopt.' (MCA)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.