Belgische woningen zijn de goedkoopste van Europa

Eén huis op de drie is ouder dan zestig

De Belgische woningen zijn relatief oud. Eén op de zeven heeft nog de Eerste Wereldoorlog meegemaakt, één op de zes werd gebouwd tijdens het interbellum. Eén woning op de drie in dit land is dus meer dan 60 jaar oud.

Daarmee ligt de gemiddelde leeftijd van onze woningen aanzienlijk hoger dan in de hele Europese Unie, waar minder dan een kwart van de huizen en appartementen van vóór 1945 dateert. Dat blijkt uit de studie Woning en woonomgeving in België , waarin de professoren Dominique Vanneste (KU Leuven), Luc Goossens (UA) en Isabelle Thomas (UCL) het Belgische woningbestand analyseren. Als basis namen zij de resultaten van de jongste volkstelling, die dateert van 2001.

Dat relatief oude woningbestand is vooral het gevolg van de vroege industrialisatie in ons land. In de 19de eeuw zijn in heel wat Belgische steden en in het Waalse steenkoolbekken snel veel woningen gebouwd. Veel van die woningen worden nu nog steeds bewoond. Het redelijk bescheiden aandeel van moderne woningen - gebouwd na 1981 - bedroeg in 2001 22 procent. In heel Europa is bijna 30 procent van de huizen en appartementen van recente datum.

In verhouding wonen meer alleenstaanden in de oudere woningen leven. Gehuwden, met of zonder kinderen, wonen duidelijk meer in de recentste woningen, van na 1970. Meer dan één op de vijf Turkse en Marokkaanse gezinnen woont in huizen en appartementen die gebouwd zijn vóór 1919. Dat is relatief meer dan de andere nationaliteiten in ons land.

Niet meer dan negen buren

Met ruim driekwart eengezinswoningen scoort België een stuk boven het Europees gemiddelde van 53 procent. Toch is ons land geen koploper, want in Groot-Brittannië en Ierland is het aandeel van de appartementen nog kleiner. Opvallend vinden de auteurs vooral dat 43 procent van de eengezinswoningen rijhuizen zijn. Dat is bijna dubbel zoveel als het Europese gemiddelde van 26 procent.

Als we toch in appartementen wonen, dan kiezen we meestal voor kleine gebouwen met niet meer dan negen buren. Slechts één Belgisch appartement op de elf is ingebed in een groter gebouw.

Net geen 80 procent van de Belgen is nu eigenaar. In Zwitserland bezitten slechts 37 procent van de gezinnen een huis of appartement. In Nederland houden huurders en eigenaars elkaar in evenwicht.

Niemand woont groter dan ons

De Belgische woningen zijn van de goedkoopste in Europa. Ons land moet eigenlijk enkel Duitsland laten voorgaan, daar is wonen nog merkelijk goedkoper. Toch, zo lezen we in de jongste studie van het ERA-netwerk van vastgoedmakelaars, kunnen de Belgische woningen de vergelijking met de rest van Europa op heel wat vlakken goed doorstaan. Heel goed zelfs, want met een gemiddelde bewoonbare oppervlakte van 175 m{+2} woont bijna niemand groter.

In Zwitserland en Spanje schommelt het gemiddelde rond 150 m{+2}, om dan te zakken naar 140 m{+2} in Groot-Brittannië, Zweden en Nederland, 130 m{+2} in Griekenland, Duitsland en Oostenrijk. Frankrijk is hekkensluiter met net geen 120 m{+2}. Alleen Luxemburg doet heel wat beter met woningen van gemiddeld 180 m{+2}.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees