Allerlaatste peilingen voorspellen zondag overwinning voor PS-kandidaat Hollande

Super-Sarko hoopt op laatste stunt

Super-Sarko hoopt op laatste stunt

Foto: AP

Zondag trekken de Fransen naar de stembus om een nieuwe president te verkiezen. Als de opiniepeilers het juist hebben, wordt het de laatste politieke titanenstrijd van Sarkozy. Maar zelfs als Sarkozy het tij nog kan keren, dan zal hij de geschiedenisboeken ingaan als de minst populaire Franse president ooit. En dat heeft niet alleen te maken met zijn beleid, maar ook veel met zijn persoon.

Aan de vooravond van het duel geven de peilingen de PS-kandidaat François Hollande vier tot zes procent voorsprong op Nicolas Sarkozy. Nochtans groeide er een sprankeltje hoop voor de uittredende president na het verkiezingsdebat van woensdag. Sarkozy naderde weer een beetje in de peilingen. Het bleek echter niet meer dan een momentopname, want alle winst werd tenietgedaan toen die andere kandidaat van centrum-rechts - François Bayrou - meedeelde dat hij zeker niet op 'de ontgoochelende' Sarkozy zou stemmen. Hij sprak zelfs zijn persoonlijke voorkeur uit voor Hollande.

Een nieuwe opdoffer voor Sarkozy, want de negen procent van de stemmen die Bayrou in de eerste ronde binnenhaalde, zou hij nu zeer goed kunnen gebruiken. Eerder kondigde Marine Le Pen zoals verwacht aan dat ook zij niet op Sarkozy zou stemmen. Zelf stemt ze blanco, maar ze laat haar 6,4 miljoen kiezers de vrije keuze. Ruim een derde van haar aanhang zou haar advies volgen of niet gaan stemmen, 45 procent zou toch nog overwegen voor Sarkozy te kiezen en 20 procent zegt over te hellen naar Hollande.

De president staat dus volledig geïsoleerd, Hollande niet. Naast de persoonlijke stem van Bayrou schaarde zijn rivaal ter linkerzijde Jean-Luc Mélenchon (goed voor 11 procent van de stemmen) zich achter Hollande en riep op om hem morgen naar het Elysée te stemmen. Ook de onbekende kandidate Eva Jolly (2,3 procent) deed hetzelfde.

Streng beleid

Wil Sarkozy morgen toch voor dé verrassing zorgen, dan zal hij de onbesliste kiezer moeten overtuigen. Makkelijk wordt dat niet, want de president heeft heel wat onpopulaire maatregelen doorgedrukt. Hij verhoogde de pensioenleeftijd, schaafde de 35-urige werkweek bij, zette de universitaire opleidingen op zijn kop en moedigde overuren fiscaal aan. Hij toonde zich ook van zijn harde kant met zijn 'deportatie' van de Roma-zigeuners.

Die maatregelen zijn hem niet overal in dank afgenomen. Toch is zijn lage populariteit zeker niet louter te wijten aan dat strikte beleid. Een poll van een Parijs radiostation toonde aan dat de maatregelen op zich de goedkeuring wegdroegen van het gros van de ondervraagden. Maar werd er vervolgens aan toegevoegd dat die ingrepen werden doorgevoerd door Sarkozy, dan zakte de appreciatie fors. Sarkozy zit met een imagoprobleem: hij is op z'n zachtst gezegd een zeer controversiële president.

President van de rijken

Een peiling van Reuters roept Sarkozy zelfs uit tot de minst populaire Franse president die ooit een poging heeft gedaan om een tweede ambtstermijn veilig te stellen. Slechts 36 procent van de Fransen is tevreden over zijn ambtstermijn. De vorige laagste score was de 40 procent van Giscard d'Estaing, die in 1982 de duimen moest leggen voor PS-kopstuk François Mitterrand. Sarkozy ligt slecht bij een groot deel van de bevolking omdat hij openlijk koketteert met zijn rijkdom. Hij wordt ook steevast de president van de rijken genoemd. Of nog: de bling-bling president omdat hij het niet kan laten zijn Rolexen te showen of bijzonder luxueus op vakantie te gaan en de pers daar ruim over te laten berichten.

Een straatvechter

Zijn politieke vader Jacques Chirac omschreef hem in zijn memoires als 'irriterend, roekeloos en nooit aan zichzelf twijfelend'. Die eigenschappen, gecombineerd met zijn tomeloze energie, leverden hem het koosnaampjes Super Sarko op.

Het stijlverschil met Hollande viel ook tijdens het debat deze week sterk op. Hollande werd een judoka genoemd, Sarkozy een bokser. Een agressieve straatvechter zelfs, terwijl de Fransen toch verwachten dat hun president een internationaal gerespecteerd staatsman is. Zelfs al heeft Sarkozy de openlijke steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron, hij overtuigt de Fransen niet helemaal. Te hyperactief, te veel spring in 't veld, te bits in zijn woordgebruik. En veel te weinig de uitstraling en stijl van een monarch.

Carla Bruni

Die koninklijke terughoudendheid waar traditionalisten zo sterk prijs op stellen, werd nog meer te grabbel gegooid toen Carla Bruni ten tonele verscheen. Zijn ondertussen derde vrouw overschaduwde de president maandenlang. Het gevoel dat Sarkozy zelf de show mee orchestreerde, viel bij het oudere Franse kiespubliek alvast verkeerd. Die vergissing heeft het presidentiële koppel ondertussen ingezien. Van een nieuwe mediagenieke 'opportuniteit' als de geboorte van hun dochter Gulia werd bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt. Zoals de traditie het wil, werd het presidentskind afgeschermd van de buitenwereld.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees