De 50 beste tips voor een prettige picknick

De 50 beste tips voor een prettige picknick

Foto: Lieven Van Assche

Vakantie! De echte zomermaanden zijn eindelijk aangebroken, en wat is er zomerser dan een uitgebreide, zalig lome picknick? Met deze niet te versmaden receptjes en keileuke prularia wordt jouw picknickmand de populairste. Ons picknickteam onder leiding van Annelies Rutten heeft alvast enkele receptjes klaargemaakt én opgepeuzeld. En of het een succes was!

1 Plannen

Spontaan een mand grissen en snel-snel vullen met wat er nog in de frigo zit, het kán leuk lijken, maar voor een picknick blijft plannen de boodschap. Luister naar de weerman, kies een goed moment uit en verzamel de nodige spullen. Wie impulsief handelt, vergeet zeker een en ander en dat kan de pret aardig bederven. Geen laken, geen drank, geen bestek, wat nu?

2 Boodschappen

Maak dus beter een boodschappenlijstje, zowel voor materiaal als voor drank en spijzen. Maar kies eerst wat je wil eten. Ga voor makkelijke en lekkere gerechtjes. En dan naar de winkel!

3 De plek

Heel belangrijk. De plek is het best makkelijk bereikbaar met de wagen. Het kan een picknicktafel aan de rand van een bos zijn, een malse wei, de duinen... Zoek een plaatsje uit de wind en met een beetje schaduw. Zorg ervoor dat je bij regen snel kan vluchten. Kijk uit voor koeien of paarden die je etentje kunnen storen.

4 Het decor

Een mooi uitzicht over een vallei of een achtergrond met heuvels is altijd meegenomen. Pluk wat bloempjes om je picknickplaatsje te versieren.

5 Gezellig zitten en liggen

Van lang zitten word je stijf. Kussentjes doen deugd (Hema, felle kleuren, zonder vulling, €5,50. Casa, wel gevuld, €5,99). In een plooizetel is het helemaal comfy zitten (Casa €15,99, ASAdventure €20,90)

6 Tafelkleed

Natuurlijk leg je een tafelkleed op de picknicktafel of op het gras. Als het afwasbaar is, blijft het proper (Hema, plastic tafelkleed, €6). Geniet van alles mooi uit te stallen op het laken.

7 Proper

Picknicken betekent geen excuus om te gaan morsen. Hou de plek proper en deponeer nadien alle afval in een vuilnisbak als die er staat. Neem anders een vuilniszak mee en gooi die thuis weg.

8 Gezond

Hou het gezond, van begin tot einde. Smeer je dus in tegen de zon, verweer je tegen insecten met muggenmelk of een citronnellakaars en neem voor alle zekerheid een verbandtrommeltje mee.

9 Bewaren

Scherm de eetwaren goed af in opbergdozen (Hema, in alle maten, vanaf €3,25) en met aluminiumfolie. Haal ze thuis pas op het laatste moment uit de koelkast. Let op voor een te warme wagen of voor de zon. Koelboxen brengen soelaas.

10 Servetten

Neem voldoende servetten mee. Kies voor kleurrijke exemplaren (Oil&Vinegar, €3,55).

11 Hygiëne

Met vochtige doekjes kun je mond en handen proper houden. Zachte wegwerpwashandjes (AS Adventure, 10 stuks €2,35) doen wonderen. Een (bad)handdoek kan ook nuttig zijn, net als wat toiletgerief. En vergeet het wc-papier niet!

12 Mand

Geen picknick zonder een mooie mand. Je kan die met borden en bestek erin kopen (Oil&Vinegar, €49,95). Heb je dat niet nodig, koop dan een lege picknickmand (Casa, €29,99) of een gewone mand, liefst met twee handvatten om makkelijk te dragen (Oil&Vinegar, €9,95).

13 Eetgerei

Borden en bestek voor buiten vind je met hopen. In plastic of karton, achteraf wegwerpbaar (Hema, 12 stuks €3,75; ASAdventure set van 24, €2,95; bestekset van 24 €9,99). Of kies voor luxe: je eigen (zware) borden van thuis of koop afwasbare (AS Adventure, emailbord €2,25 of €3,99). Idem voor de glazen (Blokker, mandje met 6 glazen €14,99; AS Adventure, plastic glas €2,29, wijnglas €2,49, beker €1,75). Ook bowls zijn handig (AS Adventure, €3,99).

14 Koelbox

Onontbeerlijk voor een picknick, om dranken en spijzen te bewaren en koel te houden (Blokker, promotie: €12,99). Koelelementen vind je in alle maten en gewichten. (Blokker, vanaf €1,99 per drie kleine).

15 Water, wijn, bier

Wie picknickt, krijgt dorst. Neem dus voldoende water mee. Denk ook aan de bierliefhebbers, maar ga voor blik. Qua wijn neem je het best een gemakkelijk drinkbare, niet te zware, wijn mee (beaujolais, sauvignon blanc, rosé,...) En als je met voldoende mensen bent, is een bag in box de beste oplossing.

16 Flessen openen

Wie flessen meeneemt, moet die ook gemakkelijk kunnen openen. Denk dus aan een kurkentrekker.

17 Snijplank, goed mes

Moet er nog iets gesneden worden? Neem dan een snijplank en een scherp mes mee.

18 Thermos

Na de picknick kan een kopje koffie of thee smaken. Daarvoor is een goede thermoskan nodig (Hema, isokan €25, isofles vanaf €15,50; Blokker, thermos, €8,49).

19 Peper, zout, suiker

Essentieel om alle gerechten de smaak te geven die je zelf wenst. Handige potjes genoeg op de markt.

20 Kruiden, olijfolie

Een slaatje kan vaak een beetje olijfolie extra vierge gebruiken. Kruiden als koriander en tijm zijn echte smaakmakers.

21 Barbecue

Natuurlijk kun je de barbecue van thuis niet meeslepen, maar er bestaan ook kleine barbecues die enkele keren gebruikt kunnen worden (Oil&Vinegar, draagbare barbecue in koeltas €14,95; Blokker €12,99) of slechts één keer (AS Adventure, instant barbecue €4,95).

22 Roosteren

Op zo’n kleine barbecue kun je moeilijk grote stukken vlees of vis roosteren. Houd het dus bij stukjes kip of kalkoen, een kipsaté, sardines, aubergines, een aardappel in de schil...

23 Van de markt

Wat is er fijner dan allerlei voedingswaren op de markt te kopen en er meteen van te smullen tijdens een spontane picknick? Vlees, groentjes, fruit: alles is vers en dat proef je natuurlijk ook.

24 Aperitieven

Maak je niet te druk tijdens de voorbereiding, dan ben je bij de start van de picknick al in de goede stemming. Dé stemmingmaker is natuurlijk een aperitiefje. Droge witte wijn is een goede keuze, maar ook een glaasje cava of prosecco zal smaken. Maak een dipsausje en serveer er rauwe groentjes bij (worteltjes, selder, radijsjes, blaadjes witloof). Bij tortillachips geef je een tomatensalsa. Ontvel 4 of 5 tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng de blokjes tomaat met het sap en de geraspte schil van 1 limoen, enkele druppels tabasco, 1 fijngesnipperde rode ui en 2 à 3 el fijngehakte koriander. Breng de dip op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

25 Mangolimonade

Smakelijk drankje. Halveer een kleine meloen, verwijder de pitjes en steek met een bolletjeslepel mooie balletjes uit het vruchtvlees. Laat ze in de diepvriezer bevriezen en vervoer ze in een diepvriesdoos met een koelelement er tegenaan. Schenk 75 ml mango-lemon-meloensiroop in een thermoskan en vul aan met ijskoud water. Schenk grote glazen vol met de limonade en verdeel de meloenbolletjes erover. Garneer met blaadjes munt.

26 Watermeloensap met gember

Haal de schil van 500 gram watermeloen en verwijder de zaadjes. Hak het vruchtvlees in stukjes en doe het met twee theelepels geraspte gember in een blender of keukenmachine. Mix 2 minuten. Voeg 6 ijsblokjes toe en mix nog een minuut. Serveer met een schijfje watermeloen.

27 Baguette

Een stokbrood lijkt essentieel voor een picknick, maar natuurlijk kun je ook uitpakken met verschillende soorten broodjes. Vergeet de margarine of boter niet.

28 Focaccia met rauwe ham en venkel

Bij een picknick past niet alleen stokbrood. Ook ciabatta of focaccia of Grieks of Marokkaans brood smaakt uitstekend. Maak een focaccia met rauwe ham en venkel. Schaaf een kleine venkel in flinterdunne reepjes en meng ze met wat geurige olijfolie en versgemalen peper. Verdeel een focaccia in vier stukken, snijd ze open en bestrijk de onderste helften met groene pesto en verdeel er wat rucola over. Drapeer er plakjes rauwe ham en reepjes venkel over. Leg de bovenkant erop.

29 Krokante kipsandwich

Een krokante kipsandwich lust iedereen. Hak 200 g gerookte kipfilet in kleine stukjes. Meng 0,5 dl slagroom en 1 eetlepel yoghurt en klop lobbig. Meng de filets daar doorheen. Snijd 1 zure appel in fijne blokjes en meng met 2 eetlepels gehakte hazelnoten door de slagroom. Breng op smaak met 1 theelepel gehakte gekonfijte gember. Serveer op krokante sneetjes casinobrood, licht geroosterd, met uitgebakken dunne reepjes spek en ijsbergsla.

30 Baguette met peer en gorgonzola

Peer en gorgonzola vormen een smakelijke combinatie. Snijd een baguette door en bestrijk die met een beetje boter. Leg daarop kruislings 200g in repen gesneden gorgonzola, 2 in plakken gesneden rijpe peren met schil en een half doosje tuinkers. Garneer met zes grof gehakte walnoten en een dun sliertje vloeibare (bloemen)honing.

31 Bagels met gerookte zalm

Een klassiek Amerikaans brunchgerecht: bagels met gerookte zalm en crème fraîche van wasabi. Snijd de bagels horizontaal doormidden en rooster ze lichtjes aan beide kanten. Doe 200g crème fraîche en 2-3 theelepels wasabipasta in een kom en meng goed. Breng op smaak met zwarte peper. Besmeer 4bagelhelften met het mengsel. Leg er de gerookte zalm op. Garneer desgewenst met bieslook en leg er de andere bagelhelften op. Met partjes citroen om op de zalm uit te knijpen.

32 Gazpacho

Bij warm weer smaakt een koud soepje heerlijk. Dit recept voor een Spaanse gazpacho is voor 8 personen. Schil en snijd 1,5 komkommer, een halve paprika en 1 kg tomaten in grove stukken. Maal dit alles samen met 1 ui (in stukken), 1 gepeld teentje knoflook en 1 rode Spaanse peper fijn in de blender en wrijf het mengsel door een zeef. Breng de soep op smaak met zout, peper, 4eetlepels olijfolie en 2 eetlepels sherryazijn en zet hem in de koelkast tot hij zeer koud is. Snijd een halve komkommer, een halve paprika, bladpeterselie of koriander in kleine stukjes en serveer die apart bij de soep, samen met blokjes witbrood. Om de soep extra te koelen, kun je voor het serveren wat gehakt ijs toevoegen.

33 Aardappelsalade met kruiden

Een aardappelsalade met kruiden past bij veel gerechten. Schrob 650 g aardappels met rode schil schoon en snijd ze in blokjes. Kook ze in een grote steelpan tot ze gaar zijn. Giet af en laat ze helemaal afkoelen. Doe de blokjes aardappel, de dunne ringen van een rode ui, 1 el gehakte munt, 1 el gehakte bladpeterselie en 1 el geknipte bieslook in een grote kom. Meng 90 g mayonaise en 90 g yoghurt. Schep dit mengsel er voorzichtig doorheen. Serveer op kamertemperatuur.

34 Rijstsalade

Vlug gemaakt en lekker. Rooster 100 g amandelen. Meng het sap van 1 sinaasappel met 4eetlepels olijfolie en 1 theelepel citroenrasp en breng dit op smaak met peper en zout. Meng dit alles met 200 g gekookte wilde rijst, 100 g blaadjes rucola en 50 g rozijnen.

35 Salade met kikkererwten

Een mediterraans receptje: een salade van kikkererwten, tomaat en paprika. Vet een ovenschaal licht in met olie en doe er 5pruimtomaten (in de lengte gehalveerd en het zaad verwijderd) en 3 grote rode paprika’s (idem) in. Rooster 20 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven. Doe nadien de tomaten en paprika’s in een grote kom. Voeg 375 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt, toe. Schep er een fijngehakt bosje peterselie door en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.

36 Rucolasalade met mozzarella

Een frisse combinatie. Doe 300 g rucola, 4 eetlepels olijfolie extra vergine, en 1 eetlepel balsamicoazijn in een kom, schep om, bestrooi met peper en zout. Voeg 250 g gehalveerde cherrytomaten toe en schep alles door elkaar. Verdeel de salade over de borden en leg op elke salade wat dunne plakjes (buffel-)mozzarella. Schenk er nog een sliertje olijfolie over en bestrooi de mozzarella met wat extra zout en flink wat versgemalen zwarte peper. Het wordt nog lekkerder als je de tomaten eerst kort bakt in een beetje olijfolie. Laat ze dan wel afkoelen.

37 Griekse salade

Voor twee personen. Rooster 25 g pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat ze op een bordje afkoelen. Klop in een schaal het sap van een halve citroen met 4 eetlepels (Griekse) olijfolie extra vergine en zout en peper naar smaak tot een dressing. Schep sla (van 2kropjes Little Gem in repen), 4rijpe tomaten in stukjes, 1 rode ui in ringen, 50g zwarte olijven en 100 g Griekse feta in stukjes erdoor. Verdeel de salade en doe 50 g zwarte olijven en 100 g feta erover. Strooi de pitten en 2 eetlepels platte peterselie erover. Druppel er eventueel nog wat olijfolie over. Serveer met Turks brood.

38 Pastasalade met geitenkaas

Een zuiders slaatje. Doe 200 g beetgaar gekookte pasta, 1 gesnipperde grote rode ui, 250 g gehalveerde cherrytomaten, een halve komkommer, in doormidden gesneden plakken, en 3 eetlepels gehalveerde zwarte olijven zonder pit in een kom en schep voorzichtig om. Klop een dressing van 4 eetlepels olijfolie, 1/2eetlepel rode wijnazijn, 1 teen knoflook uit de pers, 2 eetlepels Italiaanse tuinkruiden (basilicum, oregano, rozemarijn), 1theelepel suiker, zout en peper. Schep 75 g schoongemaakte spinazie en de dressing vlak voor het serveren door de salade. Verdeel de salade over de borden en bestrooi met 100 g verkruimelde zachte geitenkaas.

39 Farfallesalade met zongedroogde tomaten

Een voedzaam gerechtje. Kook 500 g farfalle of fusilli in een grote steelpan met ruim kokend water met wat zout al dente. Giet de pasta af, spoel hem af onder koud water, laat uitlekken en afkoelen. Doe de pasta in een kom. Snijd 3 lente-uitjes diagonaal in stukjes. Voeg ze toe aan de pasta, samen met 50 g zongedroogde tomaten, in reepjes, 1 kg schoongemaakte en gescheurde spinazie, 50 g geroosterde pijnboompitten en 1 eetlepel gehakte oregano. Doe voor de dressing 60 ml olijfolie, 1 theelepel dun gesneden chilipeper en 1 geperst teentje knoflook met wat zout en peper in een kleine pot met schroefdeksel en schud ermee om een gelijkmatig mengsel te krijgen. Schenk de dressing over de salade en schep alles door elkaar.

40 Kruidige lamsspiesjes

Voor een kleine barbecue. Marineer 400 g mals lamsvlees gedurende ongeveer één uur met 1 eetlepel korianderpoeder, 1 theelepel komijnpoeder, 2 gehakte teentjes knoflook, 1 theelepel gemalen zwarte peper, 1 theelepel zeezout, 2 eetlepels olijfolie en 1 dl yoghurt. Bestrooi 12 reepjes aubergine met zout en laat 1 uur uitlekken. Wrijf de aubergine droog met keukenpapier en smeer in met 2 eetlepels olijfolie. Maak 12 spiesjes met het vlees en de aubergine. Rooster ze. 41 Sint-jacobsschelpen in prosciutto

Snel voorbereid. Laat 8 houten prikkers 30 minuten weken in koud water. Was 16 sint-jacobsschelpen en dep ze droog met keukenpapier. Snijd 4 dunne plakken prosciutto zo dat je ze om de sint-jacobsschelpen kunt wikkelen. Rijg die dan per twee aan de prikkers. Leg ze op de barbecue en laat ze in 5 minuten gaar worden. Keer ze een paar keer om.

42 Frittata feta

Hardgekookte eieren en eiergerechten smaken altijd. Denk aan een omelet of tortilla of maak eens een frittata (8 personen). Klop 8 eieren met 2 dl room los en doe er peper en zout bij. Verwarm 1 eetlepel boter in een koekenpan maar laat die niet kleuren. Zet de vlam klein en giet het eimengsel erbij. Verdeel 100 g verkruimelde feta en gehalveerde kerstomaatjes (1 bakje) over het ei. Laat op zacht vuur in ongeveer 45 minuten gaar worden. Voeg 8 blaadjes rucola toe en laat nog 5 minuten bakken. Snij de afgekoelde frittata thuis al in partjes en verpak die in aluminiumfolie.

43 Charcuterie

Heb je niet veel tijd en wil je toch wat variatie, stap dan naar de slager. Kies verschillende soorten pâtés uit en/of soorten ham en/of soorten salami. Neem ook verschillende soorten broodjes mee.

44 Kazen

Gewoon wat stokbrood, een fles rode wijn of rosé en enkele kazen, meer moet dat niet zijn. Dat is ook een picknick. Zorg voor wat afwisseling in de soorten, bijvoorbeeld een harde kaas, brie, camembert, taleggio, gorgonzola, geitenkaas.

45 Desserts

Ook een picknick verdient een afsluiter. Daarvoor heb je een ruime keuze. Je kunt gewoon wat chocola of speculaas meenemen voor bij de zelf meegebrachte koffie, maar je kunt thuis ook aan het bakken slaan: koekjes, taartjes, een cake. Fruit in alle kleuren en maten scoort ook altijd.

46 Rodevruchtensalade

Aantrekkelijk en smakelijk. Doe 250 g gehalveerde aardbeien, 125 g frambozen en 250 g ontpitte kersen in een kom en besprenkel met 1 eetlepel cointreau. Dek de kom af en zet hem 20 minuten opzij. Verwarm 1 eetlepel bruine suiker en 2 eetlepels water gedurende drie minuten in een steelpan op laag vuur, of tot de suiker is opgelost. Laat het suikerwater afkoelen en schenk het over het fruit.

47 Vegetarisch

Een suggestie: tonijn in schelpjespasta. Laat twee blikjes tonijn in olijfolie uitlekken. Doe die in een schaal en maak de stukken kleiner maar niet te fijn. Meng 2 eetlepels olijfolie, 2 gehakte tenen knoflook, reepjes van een halve rode peper, 3 eetlepels kappertjes, een half bosje gehakte peterselie en sap van 1kleine citroen en giet het mengsel over de tonijn. Kook 350 g (schelpjes)pasta beetgaar, giet af en roer zo nodig 50 ml pasta-kookvocht door het tonijnmengsel om dat smeuïger te maken. Meng de pasta met het tonijnmengsel. Garneer met extra kappertjes en eventueel peterselie.

48 Over-een-uurtje-weg-picknick

Onverwacht mooi weer en je wil niet binnen blijven. Maak dan vlug een picknick klaar. Kies één gerecht uit waarvan je een grotere hoeveelheid maakt dan normaal en vul dat aan met gekochte hapjes, zoals gegrilde kippenvleugeltjes. Ook quiches kun je kant-en-klaar kopen. Neem veel vers fruit mee om ter plaatse schoon te maken, bijvoorbeeld mango’s en aardbeien. Laat iemand de picknickmand inpakken terwijl je de boodschappen doet. Neem nog wat kaas en brood mee.

49 Kinderen

Kinderen beleven een picknick anders dan volwassenen. Zorg dus voor voldoende afleiding en ga zeker met hen spelen. Met een bal kun je al veel pret beleven, zolang die niet in het eten terechtkomt. Maak een wandelingetje. Verstop iets dat ze moeten zoeken. Speel badminton. Neem gezelschapsspelletjes mee...

50 Kookboeken

De vermelde recepten komen uit volgende boeken:

Picknick, De Lantaarn.
Food 4 Friends, Miller Books.
Koken aan de kust, Tirion.
Kitchen Classics – Lekker buiten
eten, De Lantaarn.
Corrigeer