Vaarwel gft-afval en onkruid, welkom verse eitjes

De kip als tuinhulp

© photonews

Is tuinieren niet echt je ding en blijft het onkruid welig tieren? Dan kunnen de kippen misschien een handje toesteken. De beestjes scharrelen dat het een lieve lust is en ze houden minstens dat deel van de tuin onkruidvrij. Maar als je kippen wilt houden, moet je ook enkele regels in acht nemen. Het hok moet voldoende groot en vooral ook vosbestendig zijn.

Renilde Bleys

Slakken, fruit- en groenteafval...: kippen vinden het allemaal best. Mits je dat afval uiteraard aanvult met speciale voeding van meel en granen. In ruil krijg je kakelverse eitjes. 'Let er wel heel goed op dat je bij de aankoop geen hanen mee naar huis neemt', zegt dierendokter Rob Lückerath. 'Die kunnen elkaar, jezelf en de buren het leven behoorlijk zuur maken.'

Voor je met de kippen naar huis komt, moet je even de handen uit de mouwen steken. Handige harry's kunnen aan de slag met hout en hamer om een degelijk winddicht hok te bouwen. 'Maak altijd een nachthok met stokken waarop de kippen kunnen zitten', zegt Rob Lückerath. Waar moet je nog rekening mee houden?

Plaats

Kippen kunnen slecht tegen wind, plaats het hok op een plek waar het niet te fel waait. Ze zijn ook niet echt een fan van zomerse hitte. De opening van het hok richt je het best naar het noordoosten. Zo kunnen de kippen zich oriënteren op de ochtendzon en staat het hok op het heetst van de dag in de schaduw.

Materiaal

Een gladde betonnen vloer is ideaal en onderhoudsvriendelijk. Maak het hok ook hoog genoeg want met een kromme rug poetsen is niet comfortabel. De muren kun je optrekken uit hout, dit is goedkoper dan baksteen. Nadeel van een houten hok is dat ongedierte tussen de kieren kan zitten. Wie echt een ruim kippenhok wil, kan kiezen voor baksteen. Als je dan toch bezig bent, moet je de deur zo groot maken dat er een kruiwagen door kan om de rommel in te scheppen. Isoleer het hok ook tegen extreme koude.

Ventilatie

Vogels en dus ook kippen moeten voldoende ventilatie krijgen. Breng aan één zijde van het hok een gat aan, dat kan een raampje zijn dat open kan. Plaats het hoog genoeg want kippen kunnen niet tegen tocht. Plaats meteen ook een hor in het raam om ongedierte te weren.

Omgeving

Wonen de buren heel dichtbij, kies dan een mechanische ventilatie in plaats van een open raampje. Dat houdt het gekakel binnenshuis. Woon je op de buiten, denk er dan aan dat roofdieren zoals de vos en de steenmarter op de loer liggen. Vossen dienen in de natuur als de grote opruimers van zieke en verzwakte dieren. Een kip is in de ogen van de vos een verzwakt dier want ze kan niet wegvliegen. Binnen de kortste keren heeft hij het hele hok uitgemoord. Vossen kunnen graven en klimmen, een hok moet je afspannen tot een meter in de grond en minstens twee meter hoog. Doe 's avonds ook altijd het hok op slot, dan blijft Reintje wel weg.

Tegenwoordig is ook de steenmarter actief. Ook deze beschermde diersoort houdt van een lekker kippenboutje. Wanneer hij bezig is aan zijn maal, wil hij met rust gelaten worden. De kippen begrijpen dat niet en kakelen de hele buurt bij elkaar. De marter moordt de rest dan maar uit en vervolgt zijn maaltijd.

Schilderen

Verf is schadelijk voor kippen. Laat ze dus pas in hun hok als de verflucht verdwenen is.

Bodembedekking

Het beste materiaal is houtmot, zand of een mengeling hiervan. Ook stro is goed. Hooi niet zozeer want het kruipt tussen de poten van de kippen. Wil je in de winter ook eieren, dan kun je het best een verlichting aan brengen om de dagen wat langer te maken met kunstlicht. Ten slotte moet er voortdurend drinkwater staan. In de winter mag dat uiteraard niet bevriezen, er bestaan apparaatjes die dat voorkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt