Siegfried Bracke geeft foute beslissing toe

Siegfried Bracke: ,,In mijn zak zit geen geld van Vlaams Belang''

Siegfried Bracke: ,,In mijn zak zit geen geld van Vlaams Belang''

Foto: © VUM

,,Ik heb inderdaad een debat geleid op uitnodiging van het Vlaams Belang, maar ik besef dat ik mij vergist heb.'' Zo reageert journalist Siegfried Bracke nadat hij door de VRT-directie op de vingers getikt werd. Naar aanleiding van het voorval stelde de VRT nieuwe richtlijnen op over de manier waarop journalisten met het Vlaams Belang moeten omspringen.

De VRT-journalisten mogen geen debatten meer leiden op vraag van een politieke partij. De openbare omroep zal het Vlaams Belang niet als een andere politieke partij behandelen. Volgens de hoofdredacteurs van de VRT-journaals is er immers geen wezenlijk verschil tussen Vlaams Belang en haar voorganger Vlaams Blok. Dat zijn de nieuwe richtlijnen voor de VRT-journalisten over de wijze waarop ze met het Vlaams Belang moeten omspringen.

Vergissing

Onlangs werd VRT-journalist Siegfried Bracke op de vingers getikt omdat hij op uitnodiging van het Vlaams Belang een debat leidde. Bracke reageert aangeslagen. ,,Ik heb inderdaad een debat gemodereerd waarvoor ik ben betaald, maar in mijn zak zit geen geld van het Vlaams Belang'', zegt hij. ,,Ik deed dit omdat ik onwaarschijnlijk geboeid ben door politiek en ik mocht vragen en zeggen wat ik wou. Maar ik besef dat ik mij vergist heb. Door een bepaalde groep werd ik nadien in het kamp gestoken van de propaganda-afdeling van het Vlaams Belang. Aan de andere kant kreeg ik onwaarschijnlijk veel steunbetuigingen die mij niet zinnen. Zelfs indien het zou mogen, dan nog zal ik nooit meer zo'n debat leiden. Als journalist betreur ik dat verschrikkelijk. Mijn hart begint te bloeden omdat ik besef dat ik mijn zo dierbare uitgangspunt om ook debatten te leiden naast het scherm, moet verlaten.''

Bracke krijgt vooral steunbetuigingen van politici en militanten van het Vlaams Belang. ,,De VRT voert een heksenjacht tegen Bracke'', zo luidt het bij de partij. Volksvertegenwoordiger Jurgen Verstrepen stelt zelfs voor om de VRT-journalisten niet langer op persconferenties uit te nodigen en hen niet langer van informatie te voorzien. Vandaag voelt de partij Vlaams Mediaminister Geert Bourgeois (N-VA) over de zaak aan de tand. Vlaams Belang eist ook verantwoording van de VRT-top tijdens een hoorzitting in het Vlaams parlement. (KV)

Corrigeer

NIEUWS