Assisen Limburg

'Somers heeft moord aangekondigd'

'Somers heeft moord aangekondigd'

Foto: photo news

'Marcel Somers is de vermoedelijke moordenaar van Els Van Doren. Ze moest sterven omdat ze haar man niet in de steek wilde laten.' Dat staat in een anonieme brief, gepost in Antwerpen, die donderdagmorgen het assisenhof op stelten zette. 'We laten de zaak meteen onderzoeken', zei openbaar aanklager Patrick Boyen. De kans is groot dat het om een flauwe grap gaat.

Opschudding donderdagmorgen op het assisenhof in Tongeren: op woensdag 6 oktober werden in Antwerpen twee anonieme brieven over de zaak-Clottemans gepost. Een eerste exemplaar gericht aan het assisenhof in Tongeren, een tweede aan de lokale politie van Tongeren.

Openbaar aanklager Patrick Boyen bezorgde donderdagmorgen alle partijen een kopie van de brief en vroeg de procureur des konings om een onderzoek in te stellen naar de auteur en de inhoud van de brief. De oorspronkelijke brief werd meteen aan het technisch laboratorium van de federale politie overgemaakt voor sporenonderzoek. Gisteravond werden van die onderzoeken nog geen resultaten vrijgegeven.

Over de inhoud van de handgeschreven brief bleef iedereen aanvankelijk uiterst discreet. De brief werd ook niet voorgelezen, maar lekte later op de dag toch uit (zie de letterlijke weergave hiernaast). Van de afzender is enkel bekend dat het om een Nederlander zou gaan. Hij beweert dat Marcel Somers vier jaar geleden op café in Eindhoven aankondigde dat Els Van Doren desnoods moest sterven. Somers zou toen in een dronken bui gezegd hebben dat hij Els Van Doren voor zich alleen wilde. Als ze niet van haar man wilde scheiden, 'dan zou ze niemand hebben. Ik weet er wel iets op, de vrije val zal haar wel krijgen.'

Flauwe grap?

Het assisenhof zat bijzonder verveeld met de affaire. Zowel de anonimiteit van de auteur als het feit dat hij wachtte tot na de aanvang van het proces, roepen vragen op over de geloofwaardigheid en de beweegredenen van de afzender.

De kans is groot dat het om een flauwe grap gaat. Het gebeurt wel vaker dat iemand met anonieme tips probeert een ophefmakende assisenzaak op het nippertje in de war te sturen. Ook wordt niet uitgesloten dat de brief uit de omgeving van Els Clottemans komt. Openbaar aanklager Boyen weigerde elk commentaar en hield het bij een droge mededeling dat de zaak onderzocht wordt. Maar je zag hem zo denken: weeral een gek die zich interessant wil maken.

Barman

De eerste getuige die gisteren het woord kreeg, had daar ook een handje van weg. Alle leden van de paraclub uit Zwartberg zijn al lang geschrapt als potentiële moordenaars van Els Van Doren, maar de barman die vier jaar geleden achter de toog stond, maakte hen plots collectief weer verdacht. 'Het zou helemaal niet opvallen als iemand 's avonds stiekem de kantine verlaat om aan een parachute te knoeien', zei Kristof Palmen.

'Iedereen loopt constant binnen en buiten. Niemand zou opkijken als iemand wat rondlummelt. Voor zover je dat zou zien, want de lichten in de hangar zijn 's avonds gedoofd en het zicht vanuit de kantine wordt belemmerd door de neus van een vliegtuig.'

Zie je wel, snoof advocaat Vic Van Aelst, maar zijn lach werd gecounterd door vijftien andere leden van de club die allemaal het tegengestelde beweerden. 'De lichten in de hangar waren altijd aan. Het zicht vanuit de kantine is uitstekend. En om het even wie zich in de buurt van de parachutes waagt, wordt meteen aangesproken', klonk het uit één mond.

Bestuurslid Luc Knuts was zeer categorisch: 'Het is gewoon onmogelijk om ongemerkt in de buurt van de parachutes te komen. Laat staan te knoeien. Niemand laat zoiets toe. Parachutisme is een risicosport. En duur: tussen 4.000 en 5.000 euro voor een uitrusting. Het is alsof een wildvreemde aan je wagen zou prutsen.'

Flikkentruc

Alle leden van de paraclub stonden vroeger al eens op het verdachtenlijstje. Met dank aan Els Clottemans, die de speurders wijsmaakte dat het kinderspel is om in de hangar een parachute te saboteren. De speurders speelden daarop een vilein spelletje met die uitspraak. Een flikkentruc. Ze gingen alle leden opzoeken met dezelfde openingzin: 'Els Clottemans zegt dat u een potentiële verdachte bent.'

In de hoop dat de leden hun gal zouden spuwen over Clottemans? Dat denkt toch de verdediging van de beschuldigde. 'We hebben dat zo niet ervaren, we voelden ons niet persoonlijk geviseerd door Babs', verklaarden ze een na een. 'We zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Dat was het gevoel.'

Een schuitje vol onschuldigen, want ze waren allemaal meteen bereid een leugentest te ondergaan. Met uitzondering van Babs.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees