Acht witte en twee rode wijnen voldoen aan strenge voorwaarden

Tien Haspengouwse wijnen erkend

Acht witte en twee rode wijnen uit Haspengouw voldoen aan de strengste voorwaarden en mogen de titel van ,,Haspengouwse Wijn-gecontroleerde oorsprongsbenaming'' dragen.

In 2000 werd beslist dat Haspengouwse wijn geen tafelwijn meer is maar dat die volgens Europese normen beschouwd wordt als kwaliteitswijn.

Maar voor een wijn de titel ,,Haspengouwse Wijn_gecontroleerde oorsprongsbenaming'' mag dragen moet deze voldoen aan strenge voorwaarden'', zegt Marc Henderix, ondervoorzitter van de Haspengouwse Appelatie. Zo komen enkel bepaalde druivensoorten in aanmerking, de druiven moeten verbouwd zijn in het Haspengouwse, het wijndomein moet een aantal hectaren in beslag nemen.

De kwaliteit van de Haspengouwse Wijn lijkt er steeds op vooruit te gaan.

,,Voor de zevende keer op rij werden wijnen van 2004 en 2005 afkomstig uit de regio door de Belgische Federatie voor Wijn en Gedistilleerd in Brussel gekeurd'', zegt de ondervoorzitter.

,,Er werden tien wijnen aangeboden, acht witte en twee rode wijnen. Al deze wijnen voldoen aan de strenge voorwaarden en hebben de titel gekregen.''

Een witte en een rode wijn zijn afkomstig van het Wijnkasteel Genoelselderen. Wijngaard Karthuizerhof stuurde een witte en een rode wijn in. Van Domein Pirar werden twee witte wijnen erkend, van Loonse Wijnluyden drie witte en van Clos d'Opleeuw een witte wijn.

,,Voor wijnverbouwers is die erkenning belangrijk. Als de wijn niet erkend wordt, wordt deze gedegradeerd tot tafelwijn. Op de etiketten mag dan niet het jaartal of de druivensoort opgenomen worden. De geloofwaardigheid ten opzichte van de wijn is dan heel klein.''

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio