Oostenrijkse groep Wienerberger versterkt positie

Steenbakkerij Ampe overgenomen

EGEM - De gekende steenbakkerij Ampe is overgenomen door de Oostenrijkse groep Wienerberger. In eerste instantie blijkt dat geen nefaste gevolgen te hebben voor het bedrijf. Een familietraditie van meer dan 100 jaar gaat hiermee echter wel verloren.

De steenbakkerij Ampe langs de Brugsesteenweg in Egem-Pittem werd in 1898 opgericht door Henri Ampe-Mattheus. Twintig jaar later werd het bedrijf een feitelijke vereniging met de broers Arsène en Oscar Ampe aan het roer. Meteen drukte de steenbakkerij zijn stempel in de branche. In 1924 kreeg de familie zelfs een nationale primeur met de plaatsing van de allereerste tunneloven in België.

Het bedrijf groeide en was voor de kleine gemeente ook een fel geapprecieerde werkgever. In 1961 werd de zaak verder gezet door Jozef Ampe, de zoon van Oscar. Er kwam een tweede tunneloven en in 1970 schakelde men over van draineerbuizen op de klassieke bakstenen. Tien jaar later noteerde men de eerste export naar Frankrijk.

Naam en faam

Begin de jaren '80 nam Henri Ampe de productieleiding op zich en trok Patrick de commerciële en administratieve lakens naar zich toe. De steenbakkerij werd een heuse wereldspeler op de baksteenmarkt en de export breidde zich gestadig uit. In 1989 beleefde Ampe zelfs een wereldprimeur met de ingebruikname van de oven Hydrocasin Ceric.

Ampe telt zowat 40 werknemers en boekt een omzet van ruim 10 miljoen euro. Nu komt aan die rijke familietraditie een einde. Het Oostenrijkse Wienerberger slorpt Ampe op en verhoogt hiermee zijn Belgische marktaandeel van snelbouwstenen tot 80 procent. Naast Ampe is Wienerberger ook al in het bezit van Koramic, Desimpel en Swenden.

Bij Ampe gaf niemand van de familie thuis. Een bediende verklapte wel dat de overname enigszins onverwacht komt. ,,De onderhandelingen waren wellicht al langer lopende, maar wij wisten tot voor enkele dagen helemaal van niets.''

Hoe het nu verder moet in Egem is nog niet duidelijk. ,,Inzake personeelsbestand zal er wellicht niets veranderen. Wat de productie betreft zal voorlopig ook alles blijven zoals nu. In de toekomst zal er allicht meer gecentraliseerd worden. In alle geval hebben we nog voor ettelijke jaren een exploitatievergunning'', aldus de bediende.

De steenbakkerij Ampe kwam vorig jaar nog uitgebreid in het nieuws in het kader van een mogelijk permanent oefenterrein voor motorsporten. De kleigroeve werd getipt als ideale locatie in West-Vlaanderen. Maar dat stuitte op groot protest van zowel buren, gemeentebestuur als de familie Ampe zelf.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio