Lophophora stelt tentoon tijdens Kollefeesten

Cactussen vragen vooral geduld

MARIAKERKE - Cactusclub Lophophora houdt dit weekeinde, tijdens de Kollefeesten in Mariakerke, zijn tweejaarlijkse tentoonstelling. De club zal het kruim van de eigen plantencollectie en die van de leden voorstellen. Van zeeniveau tot de hoogste bergtoppen, elke omgeving zal een vertegenwoordiger hebben.

Lophophora is niet zomaar een vriendenclubje. Gesticht in 1976 kan de club al jaren rekenen op zowat 100 leden. Elke maand komen ze samen in het Kollekasteel om er naar een lezing te luisteren of om onderling te overleggen over wat nu de beste groeiomstandigheden zijn voor de cactussen. Zoals bij zoveel hobbyclubs blijkt ook hier dat er net zoveel waarheden zijn als leden.

Het lijkt wel vreemd natuurlijk, een club voor cactusliefhebbers. ,,Ik vind van niet'', zegt voorzitter Mike Goethals. ,,Je kan het tegenwoordig zo gek niet bedenken of er bestaat een club voor. Fuchsiaclubs, aquariumclubs, orchideeënclubs,... Waarom dan geen club voor cactusliefhebbers?''

Een echte liefhebber heeft dan ook veel over voor zijn plantje. Wie een cactusplantje in ideale omstandigheden wil doen groeien, kan best wel gebruik maken van de kennis van gelijkgezinden.

,,Je moet de planten een beetje dezelfde omgeving geven als ze kennen in het wild'', zegt penningmeester Jacky Procureur. ,,Dat betekent dat je ze een koele winterslaap moet gunnen, dat ze heel weinig water moeten krijgen en dat ze het ook weer niet te warm mogen krijgen. Wie daar rekening mee houdt, zal stevige planten krijgen die zonder problemen elk jaar in bloei zullen staan.''

Mooi tuintje

Het enige probleem van de cactus is dat hij zeer traag groeit. ,,De exemplaren die je in de westerns ziet, zijn vaak twee- tot driehonderd jaar oud. Sommige soorten kunnen zelfs tot 3.000 jaar oud worden'', zegt Goethals. Je moet dus een zekere dosis geduld aan de dag leggen als je je cactus van zaadje wil zien opgroeien tot een volwassen kerel. Je kan natuurlijk ook een volwassen exemplaar kopen, maar dan betaal je al vlug ettelijke honderden euro's.

Vraag blijft natuurlijk waarom iemand zich op cactussen werpt en niet op een gewoon tuintje met wat gras en struiken. ,,Het een sluit het ander niet uit'', zegt Procureur. ,,Veel cactusliefhebbers hebben ook een mooi tuintje. Tja, hoe begin je aan een hobby? Bij mij was het de man die hier de ramen is komen installeren die mijn interesse heeft doen ontstaan. Dan begin je met wat plantjes, wil je er meer over weten, zoek je lotgenoten en voor je het weet ben je verbonden bij een club.''

Tentoonstelling in de Gemeenschapsschool, aan de Eeklostraat in Mariakerke. Wie een gokje wil wagen, mag daar voor één euro twee keer raden hoeveel de plant op onze foto weegt. De winnaar krijgt de waardevolle plant mee naar huis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio