Stoffelijk overschot van Nederlandse tiener begraven in tuin van buurman

Jonge agent bekent moord op Milly (12)

De Nederlandse agent Sander Vreeswijk (26) heeft de moord op zijn twaalfjarige buurmeisje Milly Boele bekend. Hij lokte haar op 10 maart mee naar zijn huis, vermoordde haar nog dezelfde avond en begroef haar in zijn tuin. Heel Nederland reageert geschokt. Pieter Huyberechts

Een week lang waren onze noorderburen in de ban van de mysterieuze verdwijning van de 12-jarige Milly Boele. Het meisje woonde bij haar ouders in de wijk Sterrenburg in Dordrecht en was sinds 10 maart spoorloos. Haar laatste teken van leven gaf ze in een telefoongesprek met haar moeder, net voor die van haar werk naar huis reed. Ze wou weten wat Milly die avond wilde eten. 'Maakt niet uit', antwoordde Milly, waarop ze het gesprek beëindigde omdat 'de buurman aan de deur staat'.

Ondanks massale zoekacties en een emotionele oproep via de nationale televisie kwamen de speurders geen stap verder. De bizarre verdwijning beroerde Nederland, te meer omdat de ouders niet wilden geloven dat het meisje weggelopen was. 'Daar was gewoon geen enkele reden voor', zeiden moeder Tineke (50) en vader Fred (51). Aanvankelijk dachten Milly's ouders dat ze naar een voetbaltraining was gaan kijken van een vriendinnetje. 'Daarom sloegen we niet onmiddellijk alarm.' Meer dan 250 binnengelopen tips werden onderzocht en verschillende buurtbewoners werden aan de tand gevoeld, maar de speurders tastten de hele week in het duister.

Onder dwang van vriendin

Dinsdagavond was er plots een doorbraak toen Sander Vreeswijk (26), de overbuur van de familie Boele en politieagent van het korps Rotterdam-Rijnmond, naar het politiebureau stapte en bekentenissen aflegde. Die ochtend had hij zijn vriendin - ook een politieagente - de gruwelijke moord opgebiecht, waarop zij hem had gedwongen zich aan te geven. De politie schakelde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in. Enkele uren later vonden speurders het stoffelijke overschot van Milly in Vreeswijks tuin.

De agent werd vorige week al aan de tand gevoeld en toen al bleek zijn alibi niet honderd procent sluitend. De speurders waren dan ook van plan om hem de komende dagen opnieuw te ondervragen.

Volgens de Nederlandse pers lokte de agent het meisje vorige week woensdag met een smoes over zijn twee labradors naar zijn huis. Hij wist dat Milly gek was op dieren én dat haar ouders, haar broer en haar zus niet thuis waren. Naar het motief van de agent blijft het voorlopig gissen. Het is ook nog niet duidelijk of het meisje seksueel misbruikt werd. 'Dat moet bijkomend onderzoek op het lichaam uitwijzen', zei procureur Paul van de Beek op een persconferentie in Dordrecht. 'Milly had slechts een vage buurrelatie met de verdachte. We zoeken uit of ze vrijwillig met hem meegegaan is of dat hij daarbij geweld gebruikte', zei de magistraat. Vrijdag zouden de resultaten van het onderzoek gekend zijn.

Afschuw en verslagenheid

Tot ver buiten de provinciestad Dordrecht wordt met afschuw gereageerd op de gewelddadige dood. De korpsleiding en het personeel van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond werden dinsdagavond laat persoonlijk op de hoogte gebracht en reageerden verbijsterd. Volgens korpschef Aad Meijboom zijn 'de schok en de emoties enorm, nu we weten dat onze eigen collega tot zoiets in staat is.'

Directeur van het Stedelijke Dalton Lyceum in Dordrecht, Peter van de Steenhoven, omschreef Milly als een heel aardig meisje. De medeleerlingen krijgen de komende dagen psychologische bijstand, net als ouders Tineke en Fred.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees