VDB alias Del Ponte

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Frank Vandenbroucke koerst weer. Zij het in Italiaanse wedstrijdjes van een niet-officiële bond. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport ontmaskerde 'Francesco Del Ponte' woensdagmiddag in het Lombardische Inverno. Op zijn vervalste vergunning prijkt een foto van wereldkampioen Tom Boonen.

Hugo COOREVITS

Voor de eeuwige fans van VDB: het 'enfant terrible' is nog altijd

alive and kicking

en houdt zelfs nog van de fiets. Maar VDB is eigenlijk niet meer. Hij gaat nu voor de dissidente Italiaanse wielerbond Udace door het leven als Francesco Del Ponte, geboren op 3/11/75 in Lausanne (en niet langer op 6/11/74 in Moeskroen) en wonend in Rome. In zijn tweede leven is hij nog maar junior (zie zijn vergunning op de foto), maar bij deze federatie ben je dat tussen de 28 en 32 jaar. Zijn ploeg is het Olympus Team van dokter Davide Posca.

Een Italiaanse journalist van

La Gazzetta dello Sport

, Claudio Ghisalberti, zelf een fervent amateur, had al horen waaien dat zondag in Cergnago, niet al te ver van VDB's nieuwe Italiaanse woonplaats San Giuseppe (in de buurt van Milaan), de jongen met het rugnummer 54 verdacht veel leek op de man die acht jaar geleden nog iedereen naar huis reed in Luik-Bastenaken-Luik.

Woensdag dan stelde hij zelf vast dat de renner met rugnummer 6, gekleed in een azuurblauwe trui niet enkel bij de juniores boven iedereen uittorende, maar effectief VDB was. 'Del Ponte' zette onder het oog van zijn vrouw Sarah een aanval op, maar werd in het wedstrijdje van 60 kilometer duizend meter voor de streep gegrepen en draaide onmiddellijk links af naar zijn huis.

Voorzitter razend

Puur sportief kan er VDB niets verweten worden, want hij is sinds begin augustus niet langer prof bij Unibet.com. Udace, de bond waarvoor hij uitkwam, heeft niets te maken met de Italiaanse wielerfederatie, of het Italiaans Olympisch Comité. VDB zou er om fit te blijven koersjes rijden op advies van zijn vriend, dokter Davide Posca, die zelf meerijdt. Posca woonde vroeger in Como en is nu in VDB's omgeving komen wonen. Posca is bekend in het Italiaanse profmilieu.

Toch vernam

La Gazzetta dello Sport

gisteren dat de voorzitter van de Udace niet van plan is met zich te laten sollen. Hij heeft een advocaat onder de arm genomen om te kijken wat hij VDB kan aanwrijven ,,omdat hij uiteindelijk aan naamvervalsing deed''. Of een gag die een staartje kan krijgen. ,,'t Is te hopen dat het niet gebeurt'', zuchtte zijn manager Paul De Geyter. ,,Ik dacht dat ik al alles had meegemaakt.'' De Geyter probeert VDB volgend jaar onder te brengen bij een zoveelste profploeg. Zijn laatste profkoers, die van Halle-Ingooigem eind juni, reed hij niet uit. Zijn forfait voor het BK in Antwerpen was zijn zwanenzang bij Unibet.com.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie