'Laat Griekenland maar failliet gaan'

'Laat Griekenland maar failliet gaan'

Foto: AFP

De politieke chaos in Athene is compleet. De regering wankelt, de beurs van Athene kelderde gisteren en nog elke dag betogen duizenden verontwaardigde Grieken voor het parlement.

De Griekse crisis nadert een nieuw hoogtepunt. Na het gewelddadige straatprotest van woensdag, hebben twee parlementsleden van de regerende Pasok-partij ontslag genomen. De regering van premier Papandreou wankelt en dat legt een zware hypotheek op het tweede Griekse reddingsplan.

Europa is enkel bereid om met nieuwe miljardenleningen over de brug te komen als de Grieken tonen dat het menens is met de sanering van de overheidsfinanciën. Papandreou beloofde om voor 78 miljard euro nieuwe besparingen en inkomsten te zoeken. Maar door de politieke chaos in Griekenland dreigt hij daarvoor onvoldoende steun te vinden.

Na een mislukte poging om een regering van nationale eenheid te vormen, kondigde premier Papandreou gisteren aan dat hij zijn regering zou herschikken. 'Maar hij moet zondag wel nog een vertrouwensstemming overleven en nadien de besparingen laten goedkeuren', benadrukt ING-econoom Peter Vanden Houtte. De vrees dat Griekenland de volledige eurozone in zijn val zal meesleuren, neemt toe. De financiële markten hadden dan ook bloed geroken. Bankaandelen met veel Grieks risico kwamen onder druk, de Atheense beurs kelderde en verzekeringscontracten tegen wanbetaling door Griekenland piekten.

Terug naar de drachme

Ondertussen zit de frustratie bij de Grieken over alles wat nog maar een beetje naar politiek ruikt, of het nu Europees of Grieks is, enorm diep.

'De Grieken willen een nieuwe start', vertelt Bruno Tersago, een Belg die al meer dan tien jaar in Athene woont. 'Weg met de politici die het land aan de rand van de afrond gebracht hebben, is het motto.' Het idee om de drachme weer in te voeren, krijgt zelfs almaar meer bijval. 'Veel mensen associëren de euro met de crisis en met hoge prijzen. Ze kennen de economische voordelen niet altijd. Ze vinden dat het land dan maar failliet moet gaan.'

Geen weg terug

Na het uit de hand gelopen protest van woensdag werd het Syntagmaplein voor het parlement schoongeveegd. Het belette de duizenden 'verontwaardigden' niet om gisteren gewoon weer op post te zijn, zoals dat al drie weken het geval is.

'Het is nu pas dat de Grieken de besparingen die een jaar geleden doorgevoerd werden om het eerste reddingspakket goedgekeurd te krijgen, echt beginnen te voelen', zegt de Griek Nick Malkoutzis telefonisch vanuit Athene. 'Intussen hebben de Grieken al lang niet meer het gevoel dat ze democratisch geregeerd worden, dat er mensen aan de macht zijn die hen vertegenwoordigen. Het geduld met de socialisten en de conservatieven, de twee grote partijen die sinds het einde van de dictatuur in de jaren zeventig aan de macht zijn, is op.'

'In die zin is het protest voor het parlement een keerpunt. Voor het eerst is er een grote actie van betogers die niet verbonden zijn aan een partij of vakbond. Het is het symbool bij uitstek dat men nu definitief een breuk met het verleden wil. Het is duidelijk dat er geen weg terug is. Er is iets in beweging gezet dat niet meer te stoppen valt. Alleen staan er niet echt partijen klaar die het gat meteen kunnen dichten. We weten dat de weg moeilijk zal zijn. Er zijn geen gemakkelijke oplossingen meer.' TYPE: Artikel

ONLINE SECTIE: economie.nieuws-economie

OPT. SECTIE(s):

ONLINE DOSSIER(s): eurocrisis

ONLINE TITEL:

GEO-INFO

- LAND: Griekenland

- OPT. LAND(en):

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees